Hlavní obsah

Pláže plné odpadků. Indonésie bojuje s důsledky mohutných dešťů

Foto: Shutterstock.com

Pláž u indonéské rybářské vesnice Teluk je zaplavena odpadky.

Reklama

Klobouky, igelitové sáčky, sandály a plastové obaly. To je realita některých pláží v Indonésii, jakkoli z moře pochází značná část potravy místních obyvatel. Země je jedním z největších producentů odpadu na světě.

Článek

Indonéskou rybářskou vesnici Teluk v provincii Banten na západním okraji ostrova Jáva zaplavily tuny odpadků. Stalo se tak v důsledku zesíleného přílivu a odlivu, jejichž příčinou byly nedávné silné deště.

Na pláži, v jejímž sousedství místní žijí, jsou krabičky od sušenek a zubních kartáčků, obaly od instantních nudlí, nebo dokonce každoročně vyplavené sandály. Letošní stav je ale extrémní. „Každý rok déšť a vítr přináší odpadky z moře na pobřeží víc a víc,“ řekl v reportáži The Guardian Fikri Jufri, který s komunitou pláže v Teluku uklízí. Dodal, že hory plastového odpadu se už léta dostávají do moře řekami, ale příliv je přináší zpět na břeh.

Záběry z Teluku z 15. března ukazují hromady odpadků. Indonésie je jedním z největších světových producentů plastového odpadu, který končí v moři. Většina skládek potravinového a plastového odpadu v zemi je přeplněná.

V Indonésii v reakci na problémy s odpadky vzniklo několik dobrovolnických organizací, které mají za cíl pláže uklízet. Výsledky jejich práce se pak často šíří na sociálních sítích. Na místní má znečištění nebezpečný dopad vzhledem k tomu, že z moře pochází značná část jejich potravy.

Reklama

Doporučované