Hlavní obsah

Po Ficových hrozbách pryč z Bratislavy. Globsec jedná s Pražským hradem

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Konferenci by nově mohl hostit Pražský hrad.

Reklama

Konference se zaměřuje na otázky bezpečnosti a zahraniční spolupráce. Organizátoři čelí tlaku ze strany vlády Roberta Fica.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když chtěl francouzský prezident Emmanuel Macron loni v květnu ohlásit novou, méně přehlíživou politiku Paříže vůči postkomunistickým zemím, vybral si k tomu konferenci Globsec na Slovensku.

„Někteří říkali, že jste propásli příležitost mlčet. Já si myslím, že jsme zase nevyužili příležitost vám naslouchat,“ zazněla z jeho úst takřka omluvná slova, která budou už navždy spojená s Bratislavou.

Tato významná konference, která má ambici být Davosem střední a východní Evropy, se ve slovenské metropoli konala osmnáctkrát, vždy na přelomu jara a léta. Teď se ale plánuje její přesun do Prahy. A podle zjištění Seznam Zpráv se má uskutečnit na přelomu srpna a září.

„Už nějaký čas jsme zvažovali, že by se výroční konference Globsec mohla pořádat napříč regionem východní a střední Evropy, letos to tak poprvé může být,“ řekl Seznam Zprávám český byznysmen Petr Pudil, člen představenstva think tanku, který stojí za konferencí. Informaci o konání konference v Praze nepotvrdil ani nevyvrátil.

Jednání na Hradě

Pořadatelé konference potřebují podporu hostitelského státu. Třeba už jen kvůli tomu, že VIP světové politiky je potřeba při pobytu v cizí zemi chránit příslušným policejním útvarem.

„Byli jsme osloveni organizátory a jednáme o možnostech,“ řekl Seznam Zprávám ředitel komunikace prezidentské kanceláře Vít Kolář, podle kterého ale ještě rozhodnutí nepadlo. Jednání ústy manažerky Olivie Strapekové potvrdila také bratislavská centrála Globsecu.

„Pořádání mezinárodních konferencí v Praze vítáme,“ uvedl pak pro Seznam Zprávy poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar, který je zároveň v mezinárodní poradní radě Globsecu.

V Praze by tak letos mohlo být diplomaticky velmi živo. A to zejména v porovnání s minulou érou, kdy Hradu vládl Miloš Zeman a otáčel zemi na východ. V květnu se v Praze uskuteční také neformální zasedání ministrů zahraničí zemí NATO. Přijet má i šéf diplomacie USA Antony Blinken.

Místo Globsecu Matice

Organizátoři mají napjaté vztahy se staronovým premiérem Robertem Ficem ze strany Směr a jeho vládou, která do slovenské zahraniční politiky vnáší protizápadní postoje.

Časy, kdy Fico označil konferenci za „velký diplomatický úspěch Slovenska“, což bylo v roce 2012, jsou dávno pryč.

„Peníze pro Globsec a sorosovce dáme raději Matici slovenské,“ napsal Fico loni v prosinci na facebook. V připojeném videorozhovoru svá vyjádření na adresu neziskové organizace dále stupňoval. Výroky o Globsecu zopakoval i minulý týden.

Hosté z řad VIP světové politiky by se v Bratislavě zároveň mohli dostávat do ožehavých situací - zda a za jakých okolností se setkávat se svými partnery ze slovenské vlády.

Globsec se proti politickým útokům vymezuje argumentem, že dosud spolupracoval se všemi vládami napříč politickým spektrem. To má zvýrazňovat postoj, že zahraniční a bezpečnostní politika by měla zůstávat mimo politický ring.

Financování Globsecu je převážně ze soukromých zdrojů. „Finanční podpora státu se váže striktně na organizační náklady fóra. I když je významná, nepředstavuje více než 10 procent ročního rozpočtu celé organizace,“ píše se také v reakci, kterou Globsec zveřejnil na svých webových stránkách.

O tom, že Globsec zvažuje přesun konference do Prahy či Varšavy, už začátkem února psal slovenský deník Sme. Mezi důvody má být i nedostačující kongresová infrastruktura v Bratislavě.

Reklama

Doporučované