Hlavní obsah

Pobaltské země chtějí na hranicích vybudovat obrannou linii

Foto: Radowitz, Shutterstock.com

Pobaltské státy hodlají posílit bezpečnost svých hranic. Ilustrační fotografie.

Reklama

Válka na Ukrajině nutí pobaltské státy, aby se zamyslely nad vlastní obranou. Z toho důvodu chtějí Estonsko, Litva a Lotyšsko postavit na svých hranicích obrannou linii. Ta má zahrnovat i 600 betonových bunkrů.

Článek

Estonsko, Litva a Lotyšsko se chystají na svých hranicích s Ruskem a Běloruskem postavit obrannou linii včetně stovek bunkrů. Dnes to oznámilo estonské ministerstvo obrany s tím, že ministři obrany tří pobaltských zemí podepsali příslušnou dohodu. Podnětem pro výstavbu obranných konstrukcí na hranicích je podle estonského ministra ruská vojenská agrese na Ukrajině.

„Ruskem rozpoutaná válka na Ukrajině ukázala, že vedle armádní techniky, munice a armádního personálu jsou pro obranu Estonska od prvního metru nezbytné fyzické obranné konstrukce na hranici,“ uvedl estonský ministr obrany Hanno Pevkur v prohlášení na webu svého resortu.

Poradce estonského ministerstva obrany Kaido Tiitus pak ve vyjádření pro média hovořil přímo o nebezpečí ruského útoku na Estonsko. „Rusko je a bude největší hrozbou pro estonskou bezpečnost… Musíme být připraveni, aby cena útoku na Estonsko byla pro Rusko co nejvyšší,“ citoval poradce deník Postimees.

Obranná linie má podle deníku zahrnovat asi 600 betonových bunkrů podél estonských hranic. Odhaduje se, že jejich výstavba vyjde na zhruba 60 milionů eur (asi 1,5 miliardy korun). Výstavba má být zahájena v roce 2025, uvedla stanice ERR.

Reklama

Doporučované