Hlavní obsah

Počet obětí sebevražedného útoku na mešitu v Pákistánu stoupl na 83

Foto: Profimedia.cz

Podle záchranářů bilance obětí není konečná. Místo činu stále prohledávají, pochybují ale, že by se jim podařilo nalézt někoho naživu.

Reklama

V mešitě v pákistánském Péšávaru útočník v pondělí odpálil sebevražednou vestu. Zabil přitom nejméně 83 lidí, dalších 57 zranil. Záchranáři na místě výbuchu stále pátrají po dalších obětech.

Článek

Počet obětí pondělního útoku na mešitu v pákistánském Péšávaru vzrostl na 83 lidí. Agenturám AFP a Reuters to řekl mluvčí nemocnice. Předchozí bilance mluvila o 59 mrtvých. Agentura AP s odkazem na policii dnes ráno uvedla, že mrtvých je 74. Zraněných je v nemocnici podle agentury Reuters 57, někteří jsou v kritickém stavu.

Mluvčí agenturám řekl, že další ostatky obětí nemocnice přijala během noci. Podle mluvčí záchranářů se stále prohledává místo výbuchu a trosky zřícené budovy, kde byla nalezena další těla. Bilance z tohoto důvodu není zřejmě konečná. Záchranáři pochybují, že by se jim podařilo nalézt někoho naživu.

V momentě, kdy útočník odpálil sebevražednou vestu, se v mešitě modlilo téměř 400 lidí. Mešita leží v rozlehlém komplexu, který rovněž slouží jako ústředí policie a protiteroristických jednotek. Není jasné, jak se útočníkovi podařilo do přísně střeženého areálu dostat. Mezi oběťmi je i řada policistů a výbuch patří mezi nejkrvavější útoky na bezpečnostní složky za poslední roky.

Péšávar je hlavní město provincie Chajbar Pachtunchvá, která sousedí s Afghánistánem a byla dějištěm častých ozbrojených útoků a střetů. K útoku se původně přihlásil jeden z velitelů pákistánské odnože Tálibánu (TTP), organizace však později popřela, že by útok uspořádala.

Reklama

Související témata:

Doporučované