Hlavní obsah

Rádce Kremlu se na sítích hlásil k neonacismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Deti.gov.ru

Alexej Petrov je blízkým spolupracovníkem Marije Lvovové-Bělovové, zmocněnkyně ruského prezidenta pro práva dětí, obviněné z válečných zločinů.

Reklama

Blízký spolupracovník ruské zmocněnkyně pro práva dětí Marije Lvovové-Bělovové byl členem minimálně dvou internetových skupin propagujících neonacismus a nadřazenost bílé rasy.

Článek

Zmocněnkyně ruského prezidenta pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová, na niž vydal Mezinárodní trestní soud v Haagu v březnu zatykač, veškerá obvinění z únosů ukrajinských dětí odmítá. Tvrdí, že ohrožené děti jen převáží do bezpečí, aby je ochránila před násilím a ukrajinským režimem, který označuje za fašistický. Vláda v Kyjevě podle ní umožnila, aby se do země vrátil „virus neonacismu“.

Jak ale ukazuje investigace novinářů agentury Reuters, k neonacistům má Lvovová-Bělovová možná blíže než ukrajinská vláda. Jejím poradcem je totiž sedmadvacetiletý Alexej Petrov, který v letech 2011 až 2014 sdílel neonacistická videa a obrázky na internetových fórech dvou neonacistických skupin. Své účty na nich smazal nebo znepřístupnil až letos v červenci, kdy se ho na ně zeptali právě novináři.

Přišly otázky, smazal účty

Když byl Petrov ve věku 16 až 19 let, zveřejnil na sociálních sítích nejméně tři příspěvky obsahující videa, obrázky nebo zprávy od krajně pravicové organizace, která vznikla v Rusku a propaguje nadřazenost bílé rasy. Kromě toho zveřejnil i tři obrázky a slogany související s neonacismem.

Petrovův účet na síti Skype obsahuje název rasistické organizace Wotanjugend a jeho účet na instagramu pro změnu čísla používaná neonacisty jako kód odkazující k Adolfu Hitlerovi.

Účet na Skypu si změnil až letos na konci července, účet na instagramu byl sice soukromý, novináři Reuters ale zjistili, že se na něj přihlašoval ze sociální sítě VKontaktě. Smazal ho až v den, kdy jeho zaměstnavateli přišly otázky na tuto záležitost.

Analýza

O tom, kdo je agresor, není pochyb. Přesto má smysl o příčinách války na Ukrajině přemýšlet. Šílený diktátor jako vysvětlení nestačí.

Petrov sice podle Reuters sdílel neonacistický obsah, nikdy se k němu ale výslovně nepřihlásil.

„Jednoznačně jsem nikdy neměl a ani nemám žádné vazby na neonacistické organizace. Nikdy jsem nebyl jejich členem a neměl jsem účty na sociálních sítích propojené s nacistickými organizacemi nebo s nimi souvisejícími,“ napsal Petrov Reuters s tím, že si už nevzpomíná, co sdílel před lety. Různé internetové skupiny také podle něj mohly změnit své názvy, aktivity i politickou orientaci. Ke svým konkrétním příspěvkům se nevyjádřil.

Kancelář ruské zmocněnkyně pro práva dětí se k otázkám Reuters nevyjádřila, stejně tak neodpověděl ani mluvčí Kremlu.

Evropská unie zařadila v prosinci loňského roku Petrova na svůj sankční seznam kvůli jeho „zapojení do ilegálních transportů ukrajinských dětí do Ruska a jejich adopcím ruskými rodinami“. K sankcím se Petrov nevyjádřil, uvedl pouze, že pomáhá dětem v nouzi. Když se letos Rusko bránilo proti obviněním z únosů v Radě bezpečnosti OSN, byl právě Petrov jedním z jeho řečníků.

Fakt, že Petrov používá skypový účet nazvaný wotan_jugend8989, zjistili novináři díky tomu, že si ho založil pomocí své e-mailové adresy. Varianty tohoto názvu použil i v dalším asi tuctu účtů, které si založil na nejrůznějších online fórech – od skupiny fotbalových fanoušků až po fóra milovníků aut.

V letech 2013 a 2014 pak Petrov sdílel videa organizace Wotanjugend na svém účtu VKontaktě, stejně jako pozvánku na festival, který extremistická skupina pořádala.

Ochrana čistoty bílé rasy

Novináři Reuters se při pátrání po Petrovových aktivitách obrátili i na výše zmíněnou organizaci. Správce jejího internetového fóra odpověděl, že Petrova nezná a že není pravděpodobné, že by kdy byl členem této komunity. Organizace podle něj propaguje pravicové vidění světa a mnozí její členové podporují ve válce Ukrajinu, protože chtějí svrhnout ruský režim.

Úspěšná ukrajinská taktika

Ještě loni šlo o výjimečné případy doprovázené nejistotou, zda je Kyjev dokáže zopakovat. Poslední týdny však ukázaly, že Ukrajina je schopna znovu a znovu útočit hluboko v Rusku. Dronové útoky posouvají frontu o stovky kilometrů.

Petrovův instagramový účet měl název fanat1k8814. Čísla 88 běžně používají neonacisté, protože dvojí písmeno H – značící Heil Hitler – je osmé v abecedě. Číslo 14 je v krajně pravicových kruzích spojováno se sloganem „Čtrnáct slov“, jehož autorem je David Lane, člen organizace hlásající nadřazenost bílé rasy The Order. Slogan se vztahuje k ochraně čistoty bílé rasy.

Petrov v roce 2013 zveřejnil na svém účtu na síti VKontaktě následující komentář: „Římský pozdrav, od srdce ke slunci.“ Tuto frázi používali neonacisté k popisu pozdravu v nacistickém stylu. O tři roky později na stejné síti sdílel snímek trička s variací keltských křížů. I tento symbol je podle organizace Fare Network, monitorující extremismus, spojován s neonacisty. Na stejném snímku byla i kšiltovka, která měla vpředu číslo 88.

Po otázkách Reuters se Petrov odhlásil asi ze 150 skupin na síti VKontaktě. Jedna z nich nesla název „Zůstaň bílý“ a sama sebe označuje za skupinu pro Slovany, kteří chtějí obnovit „Velké Rusko“.

Reklama

Doporučované