Hlavní obsah

Podobně jako vagnerovci. Ruská armáda chce nabírat vojáky ve věznicích

Foto: Profimedia.cz

Navrhovatelé zákona v Dumě – šéf výboru pro obranu Andrej Kartapolov (vlevo) a první místopředseda výboru Andrej Krasov na snímku z letošního dubna.

Reklama

Ruští poslanci Andrej Kartapolov a Andrej Krasov předložili Státní dumě návrh zákona, který by umožňoval nabírat na základě smlouvy vojáky mezi vězni. Výměnou za službu v armádě by dostali milost.

Článek

Nový zákon má umožnit povolat k vojenské službě i ty, kteří mají záznam v trestním rejstříku. „Obdobný přístup se jeví jako vhodný v případě mobilizace, stanného práva nebo války,“ uvedli podle ruského deníku Kommersant navrhující poslanci.

Doplnili, že k vojenské službě by se výměnou za udělení milosti mohli upsat všichni, kteří nespáchali závažný trestný čin. „Výjimka bude platit pro ty, kteří se dopustili sexuálních zločinů, nebo byli odsouzeni za terorismus, velezradu a špionáž,“ upřesnili.

Naopak nemají existovat žádná omezení týkající se zdraví. „Smlouvu o vojenské službě budou moci uzavřít i osoby s omezenou způsobilostí,“ píší ruská média na sociální síti telegram.

Nový zákon ale podle Kartapolova a Krasova stanoví horní věkovou hranici. Pro osoby s vojenskou hodností vyššího důstojníka až po generálplukovníka, včetně admirála, půjde o 70 let, pro osoby s jinou vojenskou hodností o 65 let.

Ruská média pak upozornila, že ačkoli takto naverbovaní vojáci získají od státu milost, bude pro ně téměř nemožné vojenskou službu ukončit.

O podobný nábor se už dříve pokoušela žoldnéřská Vagnerova skupina. Trestancům slibovala, že pokud budou šest měsíců bojovat na ukrajinské frontě, mohou se zpět do Ruska vrátit s čistým trestním rejstříkem. Většina z nich má ale po návratu problém začlenit se do společnosti a i dál pokračují s trestnou činností.

Reklama

Doporučované