Hlavní obsah

Podporujete teroristy, zlobí se čečenský vůdce Kadyrov na Turky

Foto: Profimedia.cz

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na přehlídce zbraní určených k využití v arktických oblastech.

Reklama

Zesnulého bojovníka za čečenskou samostatnost Džochara Dudajeva považují Turci za hrdinu. Jeho jménem proto pojmenovali nově otevřený park v provincii Kocaeli. To se nelíbí čečenskému vůdci Kadyrovovi ani Kremlu.

Článek

Džochar Dudajev se stal vůbec prvním Čečencem s hodností generála v sovětské armádě. Po rozpadu Sovětského svazu byl zvolen čečenským prezidentem a v roce 1993 vyhlásil nezávislost této kavkazské republiky. Poté následovala ruská invaze a rusko-čečenská válka.

O Turecku mluvil Dudajev s úctou jako o „světle naděje muslimského světa“, a když o tři roky později zemřel, pojmenovali po něm Turci hned několik ulic či parků, například v Istanbulu nebo Sivasu.

Když ale letos v prosinci otevřeli nový park pojmenovaný po Dudajevovi v provincii Kocaeli, ozval se čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Autoritářský vůdce často obviňovaný z únosů a mučení svých oponentů obvinil Turecko z podpory terorismu. Kadyrov podle listu Sabah dokonce Turecku vyhrožoval, že nechá na oplátku postavit v Grozném sochu Abdullaha Öcalana, šéfa separatistické Strany kurdských pracujících (PKK). Toho Turecko odsoudilo na doživotí a PKK považuje za teroristy - na teroristickém seznamu je mají i Spojené státy a Evropská unie.

Podle Kadyrova je pojmenování parku po Dudajevovi „přímou hrozbou“ pro rusko-turecké vztahy a prezident Recep Tayyip Erdogan by si měl vybrat, zda bude spojencem, nebo bude „podporovat teroristy“. Fakt, že park ve městě Körfez není ani zdaleka prvním tureckým místem nazvaném na počest Dudajeva, Kadyrov ignoroval.

Slavnostního ceremoniálu k otevření parku se navíc zúčastnilo několik čečenských disidentů, které Kadyrov označuje za teroristy. Turecku má za zlé, že jim poskytuje útočiště.

„Ministerstvo zahraničí už reagovalo, od Turecka teď čekáme odpověď,“ vzkázal Kadyrov v rozhovoru pro RIA Novosti. „Turecko velmi milujeme, má bohatou historii… muslimské dědictví… Proto bychom neradi, aby se vztahy zhoršily kvůli této nepochopitelné situaci,“ citoval Kadyrova server Duvar.

Pojmenování nového parku se skutečně nelíbí ani Moskvě, ostatně mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov už 22. prosince řekl, že Moskva sdělila svůj nesouhlas Turecku prostřednictvím diplomatických kanálů. Pro podrážděnou reakci Kadyrova měl Peskov pochopení.

Mluvčí ruské diplomacie Maria Zacharovová pak na Štědrý den prohlásila, že pojmenování parku po Dudajevovi jde proti duchu rusko-tureckých vztahů. Turecký krok označila za nepřijatelný s tím, že by ho mělo odsoudit celé mezinárodní společenství. To se bezpochyby nestane, vždyť po Dudajevovi jako po hrdinovi boje za nezávislost pojmenovalo ulice hned několik dalších států.

Rusko-turecké vztahy jsou tradičně velmi složité a nepřehledné - obě země do jisté míry spolupracují v Sýrii, ale zatímco Rusové drží u moci tamního vládce Bašára Asada, Turci od počátku války usilují o jeho svržení. Podobný střet zájmů mají i v severoafrické Libyi. Přesto ale Turecko koupilo od Ruska protiraketový systém S-400, kvůli čemuž čelí kritice Spojených států. Turci ale na druhou stranu prodávají své zbraně ukrajinské armádě, která je chce využít na obranu proti hrozící ruské invazi.

Silné vazby pak existují v ekonomice: Turecko je silně závislé na dovozu ruského plynu, Rusové zase využívají jeho turistický potenciál, zvláště v době, kdy se pro ně stala západní Evropa hůře dostupnou.

Reklama

Doporučované