Hlavní obsah

Pokud oni, tak i my. Ukrajina může zaútočit na ruský plyn a ropu, řekl ministr

Foto: Konstantin Baidin, Shutterstock.com

Rafinerie v ruském Chabarovsku.

Reklama

Ukrajina oproti loňskému roku výrazně posílila své schopnosti útoků na dlouhou vzdálenost a v posledních měsících hojně využívá vlastní útočné drony.

Článek

„Bylo by to spravedlivé,“ odpověděl ukrajinský ministr energetiky German Galušenko na otázku serveru Politico, zda by Kyjev reagoval Moskvě stejnou mincí na případné útoky na energetickou infrastrukturu.

Už před měsícem přitom prezident Volodomyr Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina „odpoví“, pokud se Rusko znovu pokusí ochromit její energetickou síť.

Politico k tomu dodává, že ačkoliv se v Evropě závislost na ruském plynu a ropě výrazně snížila, velké množství fosilních paliv míří do Číny a Indie a ropa a plyn zůstávají největším motorem ruské ekonomiky.

Loni Moskva podle Kyjeva zničila nebo poškodila zhruba polovinu kapacit ukrajinské energetické infrastruktury. Podle první shrnující zprávy Rozvojového programu OSN (UNDP) a Světové banky se bude země z útoků na energetickou, teplárenskou, vodní a odpadní infrastrukturu vzpamatovávat ještě roky.

Jak připravená je Ukrajina na další ruský pokus o zničení infrastruktury?

Vyhlídky na druhé kolo bitvy o ukrajinské nebe jsme podrobně rozebrali v analýze:

Ministr Galušenko s americkými novináři mluvil poté, co dorazil do Washingtonu na jednání s prezidentem Joem Bidenem a dalšími představiteli USA.

Podle jeho slov očekávají, že Rusko i letos spustí útoky na ukrajinské energetické sítě či elektrárny. Zatím prý na elektrickou síť pravidelně útočí kyberneticky.

„Pokud budeme odpovídat na ruské útoky, odpovíme stejnou cestou a zaútočíme na jejich energetickou infrastrukturu,“ upřesnil nyní dřívější nekonkrétní vyjádření prezidenta Zelenského.

Ukrajina oproti loňskému roku výrazně posílila své schopnosti útoků na dlouhou vzdálenost a v posledních měsících hojně využívá vlastní útočné drony.

Své výroky o možné odpovědi Ukrajiny nicméně Galušenko doplnil upozorněním, že možné útoky na ruskou infrastrukturu s americkými představiteli neprobíral.

Hlavním tématem jednání podle Politica byla diskuze ohledně ukrajinské potřeby amerických systémů protivzdušné obrany a dalšího zařízení.

Ministr také řekl, že u Američanů lobboval za sankce proti ruské jaderné energetice postihující i státní firmu Rosatom a tlak na Rusko, aby se stáhlo z okupované Záporožské jaderné elektrárny.

Reklama

Doporučované