Hlavní obsah

Policie v Haagu propustila Gretu Thunbergovou, za chvíli ji zadržela znovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Greta Thunbergová.

Reklama

aktualizováno •

Dálnici A12 do nizozemského Haagu zastavil protest. Trasa byla za poslední měsíce zablokovaná už sedmatřicetkrát. Při protestu proti dotacím na fosilní paliva zasahovala policie. Zadržela i známou aktivistku Gretu Thunbergovou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou zadržela policie na sobotní demonstraci v nizozemském Haagu. Spolu s dalšími protestujícími se snažila zablokovat hlavní dálnici A12 do Haagu. Policie zadržené podle agentury Reuters posadila do velkého autobusu.

Thunbergová se připojila k protestu stovek aktivistů. Dálnice A12 byla v posledních měsících zablokována v sedmatřiceti dalších případech. Demonstranti požadují ukončení všech dotací na využívání fosilních paliv.

Švédská klimatická aktivistka sdělila podle nizozemského NL Times telefonicky z autobusu, že její zatčení bylo pokojné. „Ale o to nejde, jsem tu kvůli klimatickému cíli,“ řekla. Thunbergová uvedla, že má pocit, že se jí v Haagu podařilo dobře předat své poselství. „Lidem se už desítky let slibuje akce. Prostě se to neděje. Uvidíme, zda se to podaří nyní.“

Když autobus s uvězněnými protestujícími odjížděl, byl slyšet hlasitý potlesk ostatních aktivistů. Již při zatýkání Thunbergové hlasitě vykřikovali: „You are not alone“ (Nejsi sama). Při předchozích protestech policie odvezla zadržené protestující do jiné části města, kde byli bez dalších následků propuštěni.

Stejný postup zvolili policisté i dnes. Thunbergová se však po propuštění rychle připojila k malé skupině protestujících, kteří blokovali jinou silnici vedoucí k nádraží. Tam byla zadržena podruhé a odvezena policejní dodávkou.

Po sobotním protestu se místní policie nechtěla vyjadřovat k jednotlivým případům, ale uvedla, že každý, kdo se pokusil zablokovat silnice, byl zadržen. Policejní mluvčí Marieke Maasová dodala, že nemohou říci, kolik lidí bylo zadrženo.

Reklama

Doporučované