Hlavní obsah

„Ponížili lidovou armádu.“ Čínského komika vyšel vtip o psech draho

Foto: Alexander Ryabintsev, Shutterstock.com

Vojáci Čínské lidové armády. Ozbrojené složky jsou jedním z pilířů tamního komunistického režimu.

Reklama

Čínský komik, který na jevišti vyprávěl vtip, ve kterém přirovnal armádu k toulavým psům, byl zatčen. Dostal obří pokutu.

Článek

Komik Li Chao-š‘, který vystupuje pod přezdívkou House, se zprotivil komunistickému režimu během rutinního vystoupení v Pekingu, kde vyprávěl vtip o svých dvou původně toulavých psech, které před časem adoptoval. Vzpomínal, jak v parku v den, kdy je poprvé spatřil, honili veverku.

„O jiných psech, které potkáte, si řeknete – ti jsou ale krásní. Ale tihle dva ve mně vzbuzují jen: ‚Bojujte, abyste vyhráli, chovejte se příkladně‘,“ vyprávěl House. Slogan, který použil, je ovšem od roku 2013 spojován s Čínskou lidovou armádou. Vtip mohl být podle některých metafora a urážka ozbrojených sil. Když je někdo v Číně označen jako pes nebo toulavý pes, je to obecně chápáno jako urážka. Za svá slova byl podle BBC ve čtvrtek zatčen.

V onen večer vtip u obecenstva vyvolal smích. Nicméně jeho pozdější zveřejnění na sociální sítí Weibo čínské úřady a prorežimní živly nepobavilo. Komikovo vystoupení označily za urážku čínské armády a lidí s ní spojenými. Podle úřadů mělo vystoupení vážný společenský dopad na obraz armády ve společnosti.

Policie ihned spustila vyšetřování Liho aktivit a jeho účet na sociální síti Weibo byl obratem pozastaven.

Šanghajská kulturní a mediální společnost Siao-kuo, pod kterou House vystupoval, byla také obviněna z urážky čínské armády. „Ponížili lidovou armádu,“ prohlásily na adresu společnosti a komika úřady. Společnost za vtípek musí zaplatit přes 14 milionů čínských jüanů, v přepočtu tedy přes 43 milionů korun. Dále jí byla v Pekingu na dobu neurčitou zakázána aktivita.

„Nikdy nedovolíme, aby společnost nebo jednotlivec používal hlavní město jako jeviště pro neomalené ničení vznešeného obrazu lidové armády,“ pronesl v reakci na incident předseda pekingské pobočky čínského ministerstva kultury a cestovního ruchu.

Po vlně kritiky, která se snesla na jeho adresu, a po začátku policejního vyšetřování se Li veřejně za své „pochybení“ omluvil. „Cítím stud a lituji toho,“ řekl Li.

Čínští komici pod drobnohledem

Hněv, jenž vtip vyvolal, a velikost pokuty posilují spekulace, zda nebude standupový komediální žánr z Číny zcela vypuzen z obavy, že by další baviče mohl čekat podobný osud jako Li Chao-š’e a společnost Siao-kuo. Také kvůli tomu, že tento případ není první, kdy čínské úřady nebyly spokojené s obsahem vystoupení.

Rovněž ve své době jedna z nejznámějších čínských komiček Jang Liová, přezdívaná jako královna čínského stand-upu, pravidelně vystupovala v televizi, kde mluvila o kontroverzních genderových tématech. Její názory často za hranou slušnosti, stále však v mezích komediálního žánru a satiry, později zapříčinily, že se podobně jako House stala terčem kritiky.

V jejím případě se části čínské společnosti nelíbilo, jak hovoří o mužích. Podle kritiků byly její poznámky sexistické a vzbuzovaly nenávist vůči mužům. Vybízeli čínské úřady, aby se na její vystupování zaměřily a případně ji potrestaly. Její podporovatelé kritiku mírnili tím, že lidem prý chybí smysl pro humor.

Reklama

Doporučované