Hlavní obsah

Ponožky už Dobbymu nenoste, žádají ochranáři

Foto: Profimedia.cz

Symbolická mohyla pro filmového skřítka Dobbyho u velšské pláže.

Reklama

Mohyla pro Dobbyho, svobodného skřítka ze ságy o Harrym Potterovi, na velšské pláži zůstane. Lidé by k ní ale neměli nosit pomalované oblázky ani ponožky.

Článek

Od zfilmování scény skřítkovy hrdinské smrti uplynulo už 12 let a od vydání dílu Tajemná komnata, kde se skřítek Dobby v potterovské sáze objevuje poprvé, dokonce už 22. Navzdory tomu na velšskou pláž Freshwater West Beach v Pembrokeshire dál proudí potterovští fanoušci.

Během let na jedné z písečných dun u pláže lidé navršili mohyly z kamenů a na místo dál nosí malované oblázky, drobné „kouzelné“ předměty i ponožky.

Domácí skřítci v potterovském čarodějném světě slouží kouzelníkům a svobodu dostávají jen tehdy, když jim jejich pán daruje kus oblečení.

Právě ponožku dostal Dobby v Tajemné komnatě a na počest jeho zvolání „Dobby je volný“ mu ponožky na pláž ve Walesu nosí i jeho fanoušci. Ty skřítkova smrt v knize Harry Potter a relikvie smrti zasáhla natolik, že se jim dokonce autorka J. K. Rowlingová o několik let později omluvila.

Zájem až 75 tisíc turistů ročně ale dělá vrásky britské organizaci pro ochranu památek a přírody National Trust Wales. Ta se už letos v květnu veřejnosti v dotazníku ptala, zda by se měl Dobbyho symbolický hrob přesunout, nebo zda má zůstat na místě.

Reakce lidí byly tehdy rozporuplné – od protestu proti přesunu „pietního místa“ až po nepochopení toho, proč by měla mít filmová postava pomníček.

Na konci října padlo rozhodnutí. „Dobbyho památník zůstane na svém místě, aby si ho fanoušci mohli užít,“ uvedla britská organizace. Ovšem pod jednou podmínkou.

Filmy o Harry Potterovi

Poslední klapka uzavřela natáčení filmové série Harryho Pottera už více než před 12 lety. Jedinečné kulisy ale dál stojí a na populárním světě čar a kouzel i dodnes vydělávají. A to nedaleko Londýna ve světoznámých Leavesdenských filmových ateliérech.

„Žádáme návštěvníky, aby se při návštěvě památníku pouze vyfotili, a pomohli tak chránit okolní prostředí. Předměty jako ponožky, drobnosti a úlomky pomalovaných oblázků by se mohly dostat do mořského prostředí a potravního řetězce a ohrozit divokou zvěř,“ uvedl Jonathan Hughes z National Trust Wales.

Problematická je zejména barva, která se uvolňuje z pomalovaných kamínků. Pláž je navíc chráněná.

Na žádost britských ochranářů upozornil potterovské fanoušky oficiální účet Wizardingworld.

Na pláži při natáčení Relikvií smrti vznikla i Lasturová vila, která se v knihách nachází u vesničky Plechová Lhota v Cornwallu na východním cípu Anglie. Po natáčení se domek zboural.

Reklama

Doporučované