Hlavní obsah

Portugalský prezident otevřel téma otrokářství. Chce odškodnit bývalé kolonie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa navrhl odškodňovat bývalé kolonie své země za ztráty způsobené obchodem s otroky.

Reklama

Zrušit dluhy bývalým koloniím, nebo jim posílat peníze? Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa nastínil možnosti, jak by se jeho země měla vypořádat s dědictvím otrokářství. „Nejde to zamést pod koberec,“ řekl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa v sobotu prohlásil, že Portugalsko by mohlo využít několik způsobů, jak zaplatit odškodnění za zvěrstva spáchaná během koloniální éry, kdy se podílelo na transatlantickém obchodu s otroky.

Od 15. do 19. století bylo uneseno šest milionů Afričanů, kteří byli portugalskými loděmi násilně převezeni přes Atlantik a prodáni do otroctví, především do Brazílie.

Prezident v úterý prohlásil, že Portugalsko je za tyto zločiny odpovědné, a navrhl, že je na místě odškodnění. Jeho slova vyvolala silnou kritiku pravicových stran, včetně partnera vládní koalice Demokratické aliance. Předseda krajně pravicové strany Chega Andre Ventura prohlásil, že chování prezidenta je „zradou země“.

Podle prezidenta však Lisabon „nemůže dát problém pod koberec nebo do šuplíku“. Řekl, že země musí převzít „odpovědnost za to špatné i dobré, co se v říši stalo, a vyvodit z toho důsledky“.

Hlava státu uvedla, že reparace mohou mít několik typů, například odpuštění dluhů pro kolonizované země, úvěrové linky, financování nebo zvláštní programy spolupráce.

Portugalská koloniální říše

Koloniální éra země trvala více než pět století a pod portugalskou nadvládu spadaly Angola, Mosambik, Brazílie, Kapverdy, Svatý Tomáš a Princův ostrov, Východní Timor a některá území v Asii.

K dekolonizaci afrických zemí a konci afrického impéria došlo až několik měsíců po „karafiátové revoluci“ 25. dubna 1974, která svrhla nejdéle trvající fašistickou diktaturu v Evropě a nastolila demokracii. O poslední zámořské území Portugalsko přišlo v roce 1999, kdy předalo - podobně jako Velká Británie Hongkong - Macao pod správu Číny.

Reklama

Související témata:
Marcelo Rebelo de Sousa

Doporučované