Hlavní obsah

Požáry a další vedra. Na kanárském ostrově La Palma se nedaří oheň uhasit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Na Kanárských ostrovech hasiči od sobotního rána bojují s požárem na ostrově La Palma.

Reklama

aktualizováno •

Sotva začaly v jižní Evropě teploty o pár stupňů klesat, přichází další vlna veder. Má do Středomoří přinést ještě vyšší teploty. Na ostrově La Palma se druhým dnem šíří požár, který se stovkám hasičů nedaří dostat pod kontrolu.

Článek

Anticyklónu Cerberus (česky Kerberos) má vystřídat další tlaková výše Chárón. Italská agentura Ansa v té souvislosti píše, že mohou padnout historické teplotní rekordy.

Pro Řím dosud platí rekord z loňského června, kdy v italské metropoli naměřili 40,7 stupně Celsia. V roce 2007 to bylo o dvě desetiny méně. Už v pondělí by ovšem mohla teplota v Římě vystoupat na 41 stupňů a v úterý dokonce na 43.

„V Římě je vždy horko, ale tohle trvalo mnohem déle než normálně,“ citovala BBC římskou průvodkyni Felicity Hintonovou, která mluvila o efektech tlakové výše Kerberos. „Já a moji přátelé průvodci jsme extrémně vystresovaní. Lidé na zájezdech omdlévají a všude jezdí sanitky,“ dodala.

Ještě tepleji než v Římě má být na Sardinii. Do vnitrozemí středomořského ostrova má Chárón s teplým africkým vzduchem přinést až 48 stupňů.

„Vrcholu dosáhnou vedra mezi 19. a 23. červencem, a to nejen v Itálii, ale také v Řecku, Turecku a na Balkáně. Několik místních teplotních rekordů pravděpodobně padne,“ uvedl italský klimatolog a meteorolog Giulio Betti.

Zatím nejvyšší zaznamenaný teplotní rekord padl v srpnu 2021 na Sicílii. Teplota tam dosáhla 48,8 stupně Celsia.

Požár na Kanárských ostrovech

Extrémní vedro bude v nadcházejícím týdnu opět i v Řecku, Turecku a na Balkáně. Na Peloponésu a na Krétě zaznamenali v sobotu 42, respektive 44 stupňů.

V Řecku teď teploty mírně klesly díky silnému větru, ten ovšem přidělává vrásky hasičům. Zvyšuje totiž možnost velmi rychlého šíření lesních požárů.

S velkým ohněm bojují hasiči na španělských Kanárských ostrovech. Požár vypukl v sobotu ráno na severozápadě ostrova La Palma a vynutil si evakuaci čtyř tisíc lidí, což je čtyřnásobek proti sobotním odhadům. Někteří své domovy navzdory výzvám záchranářů opustit odmítají, uvedla BBC.

„Přijdou a chtějí vás nutit, abyste přišli o všechno, pro co jste celý život pracovali, a teď to nechali shořet jen proto, že taková jsou pravidla. Ale pak nemají pravidla na to, aby dělali, co je potřeba,“ řekl pro stanici jeden z místních jménem León Barreto, který se odmítá rychle evakuovat.

Spálených je zatím 4675 hektarů. Podle deníku La Vanguardia se postup požáru zpomalil, nadále je ale mimo kontrolu. K jeho šíření podle premiéra Kanárských ostrovů Fernanda Clavija přispívají suché podmínky, silný vítr a „vlna veder, kterou prožíváme“. V neděli odpoledne nicméně nepříznivé počasí ustalo a hasičům se daří šíření ohně zpomalit, napsala agentura AP.

Kouř z nekontrolovatelně se šířícího se ohně navíc narušuje leteckou dopravu na ostrov, informoval anglickojazyčný server CanarianWeekly.

Reklama

Doporučované