Hlavní obsah

Požáry v Řecku pomáhá hasit dron, který chtěla i česká armáda

Foto: InsectWorld, Shutterstock.com

Průzkumný dron Heron.

Reklama

Řecká armáda nasadila do boje proti masivním požárům i izraelské drony Heron. Ty pomáhají záchranným jednotkám s koordinací a také průzkum je díky nim snazší. Stejný typ chtěla nakoupit i česká armáda. Z toho ale nakonec sešlo.

Článek

Řeckým záchranným složkám pomáhá v boji s rozsáhlými požáry i nejmodernější technika. Mezi ni patří i průzkumné izraelské drony Heron, které záchranářům výrazně usnadňují kontrolu zasažených oblastí.

„První bezpilotní letoun ze 135. bojové letky Skyros vzlétl už v sobotu ráno,“ píše server Kathimerini. Až do odpoledne pak prováděl pozorovací lety na pevninském Řecku, a to zejména v oblastech, kde kvůli suchu a extrémním teplotám byl vyhlášen 4. stupeň výstrahy. Když se ale nekontrolovatelně začal šířit požár na ostrovu Rhodos, a v ohrožení se tak objevily jak tamní vesnice, tak i turistické resorty, byl dron vyslán na pomoc tam.

Pokud se nacházíte na Rhodosu:

Výhodou zmíněných dronů je i to, že dokážou vzlétnout do výšky více než devět kilometrů, kde nepřekáží hasičským letounům, a mohou tak lépe koordinovat letecké a pozemní jednotky minutu po minutě. S prací s drony má navíc řecká armáda zkušenosti už z průzkumných a zpravodajských misí v Egejském moři a východním Středomoří, konkrétně Herony operovaly ale i při ničivých požárech v srpnu roku 2021, kdy u tamního letectva sloužily teprve dva měsíce.

Na českém nebi Heron nepoletí

O zahrnutí izraelských dronů Heron do svého arzenálu uvažovala i česká armáda. Ministerstvo obrany to oznámilo loni v srpnu. Z nákupu ale nakonec sešlo a namísto tří dronů Heron armáda nakoupí 200 menších bezpilotních letounů, uvedla pro ČTK AČR koncem letošního května. Podle ní je výhodou menších strojů jejich přímé využití bojujícími jednotkami. Ty nemusí vyžadovat schválení jejich nasazení od nadřízených a mohou je hned použít.

„Základní výhodou dronů kategorie mikro a mini je, že poskytují veliteli situační přehled na bojišti v čase, kdy on to zrovna potřebuje. Jejich použití pro velitele tak není o moc těžší, než když si vyndá dalekohled z batohu,“ vysvětlil pro ČTK specialista sekce zpravodajského zabezpečení české armády Petr Čeklovský.

Kromě dronů dohlíží na šíření požárů pět vrtulníků UH-1H Huey. Ty denně létají přes ostrovy Chios, Lesbos, Samos, Kos, Larissa a Volos. Jejich silnou nevýhodou je ale to, že neoperují během noci. Při evakuaci 19 000 turistů z ostrova Rhodosu pak pomáhá například i raketový člun Degiannis. Vojenské nemocnice a zdravotnické jednotky zůstávají v pohotovosti.

Reklama

Doporučované