Hlavní obsah

Právo na potrat v ústavě. Francouzský Senát schválil návrh zákona

Foto: Satyrenko, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Senát ve Francii přijal návrh zákona, který v ústavě zakotvuje právo žen na interrupci. Přispěl tak ke splnění slibu, který dal prezident Emmanuel Macron v reakci na omezení práva na přerušení těhotenství ve Spojených státech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzská vláda usiluje o změnu článku 34 francouzské ústavy. Cílem je zaručit ženám možnost interrupce a naprostou svobodu v rozhodování. Zákonodárci v dolní komoře francouzského parlamentu – Národním shromáždění – odhlasovali doplnění práva na potrat do ústavy již v listopadu roku 2022. Krok schválili 337 hlasy, proti jich bylo 32. Návrh byl poté předán ke schválení Senátu.

Senát nyní návrh zákona přijal v poměru 267 hlasy pro, 50 proti, 22 poslanců se zdrželo hlasování. Dle údajů zveřejněných Senátem většina stranických skupin hlasovala jednotně, vyjma pravicových republikánů – ze 137 senátorů 72 hlasovalo pro a 41 proti, zbytek se zdržel hlasování.

„Toto hlasování je historické,“ prohlásil ministr spravedlnosti Eric Dupond-Moretti. Jak dodal, Senát „napsal novou kapitolu v oblasti práv žen.“

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na rozhodnutí Senátu napsal na sociální síť X: „Zavázal jsem se, že svobodu žen podstoupit potrat učiním nezvratnou tím, že ji zakotvím v ústavě. Po Národním shromáždění učinil rozhodný krok i Senát, což vítám. K závěrečnému hlasování svolám Parlament na 4. března do Kongresu.“

Jedním z důvodů pro návrh tohoto zákona je dle vlády fakt, že právo na potrat je silně ohroženo například ve Spojených státech amerických a některých zemích Evropy, jako například v Polsku, píše francouzský zpravodajský server rfi.

Potraty nejen v USA

Když americký Nejvyšší soud zrušil verdikt v kauze Roeová vs. Wade, Seznam Zprávy se zaměřily nejen na tehdejší reakce jednotlivých států, ale i na to, jak se k interrupcím přistupuje ve světě:

Reklama

Doporučované