Hlavní obsah

Muž, který se pokusil upálit před ambasádou Izraele ve Washingtonu, zemřel

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Zřejmě na protest proti válce v Pásmu Gazy (na ilustračním snímku) se upálil muž, který o sobě hovořil jako o příslušníkovi amerického letectva.

Reklama

„Chystám se k extrémnímu protestu,“ řekl muž na videu, než se polil čirou tekutinou, zapálil a křičel „svobodná Palestina“. Policisté jej uhasili po minutě, přesto později zemřel.

Článek

Zřejmě na protest proti válce v Pásmu Gazy se v neděli před ambasádou Izraele ve Washingtonu pokusil upálit muž. Utrpěl vážné popáleniny a v kritickém stavu byl převezen do nemocnice. Informují o tom servery listů The New York Times (NYT) a The Guardian.

Stanice NBC s odkazem na oficiální místa přišla během pondělí s informací, že muž v nemocnici zraněním podlehnul.

Muž oblečený ve vojenské uniformě celý incident, který se odehrál kolem 13:00 místního času (19:00 SEČ) natáčel a živě přenášel na platformě Twitch. „Už se nebudu podílet na genocidě,“ říká na videu muž, který se identifikuje jako příslušník amerického letectva. „Chystám se k extrémnímu protestu.“ Pak se polije čirou tekutinou, zapálí a křičí „svobodná Palestina“, než se zhroutí na zem. Strážcům zákona se muže podařilo uhasit asi po minutě.

Izraelská diplomatická zastoupení ve Spojených státech jsou opakovaně terčem protestů. Před izraelským konzulátem v Atlantě se v prosinci zapálila protestující s palestinskou vlajkou.

Válka v Gaze je reakcí na teroristický útok palestinského radikálního hnutí Hamás a dalších ozbrojených skupin na Izrael z října loňského roku, při kterém přišlo o život na 1200 lidí a dalších asi 250 bylo uneseno. Ofenziva v Gaze, která je z velké části zničena, si od té doby vyžádala téměř 30 000 životů. Velká většina z 2,3 milionu místních obyvatel musela opustit své domovy a přežívá ve velmi těžkých podmínkách.

Reklama

Doporučované