Hlavní obsah

Přestane Musk platit Ukrajině připojení k síti? Nahradit ho může EU i USA

Foto: Rokas Tenys, Shutterstock.com

Ilustrace.

Reklama

Rychlá názorová otočka miliardáře Elona Muska vyvolala obavy z toho, že Ukrajina přijde o připojení k internetu. Evropská unie i Spojené státy tomu chtějí předejít. Vyjednávají o finanční podpoře satelitní síti Starlink.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký miliardář Elon Musk v pátek naznačil, že by mohl přestat platit za internetové služby na Ukrajině. Zdůraznil, že jeho společnost SpaceX nemůže do nekonečna financovat fungování satelitní sítě Starlink, která lidem ve válkou zmítané zemi zajišťuje připojení k internetu. Americkou vládu vyzval, aby výdaje hradila sama.

Přes víkend ovšem otočil a slíbil, že v podpoře Ukrajiny bude pokračovat. Teda alespoň tak to většina médií a vládních představitelů interpretovala. Jak ovšem podotknula agentura Reuters, Muskova slova vyznívala dosti sarkasticky a nelze jednoznačně určit, zda je myslel upřímně.

„K čertu s tím… i když Starlink stále prodělává & ostatní společnosti dostávají miliardy dolarů od daňových poplatníků, budeme prostě dál financovat ukrajinskou vládu zdarma,“ uvedl výkonný ředitel společnosti SpaceX v pondělí na Twitteru a žádost o podporu ze strany amerických úřadů vzal zpátky.

Ačkoliv Musk nakonec od svého prvotního návrhu odstoupil, Spojeným státům i Evropské unii nasadil brouka do hlavy. Uvědomily si díky tomu pravděpodobně, jak ošemetné je nechat tak důležitou agendu, jako je připojení Ukrajiny k internetu, v rukou jednoho „supermocného“ muže, který kdykoliv může změnit názor.

Musk se může „jednoho dne se probudit a říct si: ‚Tohle už není to, co se mi chce dělat, a je to.‘ A další den se Ukrajinci mohou ocitnout bez internetu,“ vysvětluje dalekosáhlé dopady Muskových rozhodnutí litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, který mluvil s novináři serveru Politico.

Starlink je pro nás klíčový, zní z Ukrajiny

Ukrajinští představitelé Elon Muska po ostré kritice kvůli starším tweetům o mírovém plánu vzali na milost a přiznali mu zásluhy.

„Budu upřímný. Ať se vám to líbí, nebo ne, Elon Musk nám pomohl přežít nejkritičtější chvíle války. Byznys má právo mít své vlastní strategie. Ukrajina najde řešení, jak udržet Starlink v chodu,“ napsal na Twitteru poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

K Podoljakovi se později přidal i ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov. Elon Musk podle něj „definitivně patří mezi největší světové soukromé podporovatele Ukrajiny“. Fedorov také uvedl, že Starlink je „nezbytnou součástí ukrajinské kritické infrastruktury“, čímž zřejmě poukazoval na skutečnost, že Muskovy satelity Ukrajině významně pomáhají i při vojenských operacích.

USA nebo EU?

Připojení k internetu je klíčové pro úspěch ukrajinské protiofenzívy v okupovaných oblastech. Důležitou roli plní také pro civilní obyvatelstvo, které se díky němu nenachází v izolaci.

Důležitost internetového připojení si velmi dobře uvědomuje nejen Ukrajina, ale také její klíčoví partneři – Evropská unie a Spojené státy. Začínají proto zvažovat, zda nepřetržité připojení k internetu na Ukrajině nepojistit vlastní finanční podporou.

O financování Starlinku v současné době jednají zástupci Evropské unie. Deníku Financial Times to řekli tři unijní představitelé obeznámení s vyjednáváním. Tyto informace potvrdil i litevský ministr zahraničí Landsbergis.

Ten se domnívá, že připojení k internetu na Ukrajině by neměl ovládat jeden „supermocný“ muž, ale koalice zemí.

„Došlo mi, že je asi mnohem lepší, aby to byla smluvní dohoda mezi, řekněme, koalicí zemí, které by si mohly koupit službu od pana Muska, službu Starlink, a poskytovat ji Ukrajincům a pokračovat v jejím poskytování Ukrajincům,“ nastínil Landsbergis jeden z možných scénářů spolupráce.

Prozradil, že věc už řešili šéfové diplomacií členských zemí. Téma nadnesl v pondělí šéf unijní diplomacie Josep Borrell a zástupci některých států se k němu připojili, upřesnil litevský ministr zahraničí s tím, že pokud by se iniciativy chopila Evropská unie, bylo by to „ještě lepší“. „Nevím, proč by to nešlo,“ dodal.

Jak Musk rozčílil Kyjev „mírovými“ návrhy

Výkonný ředitel společnosti Tesla začátkem října rozpoutal vlnu kritiky, když na svém twitterovém účtu sdílel nevyžádané rady k tomu, jak ukončit válku na Ukrajině. Jeho „mírové návrhy“ přitom byly nápadně podobné požadavkům, které dlouhodobě prosazuje ruský prezident Vladimir Putin.

O množnosti zapojit se do financování Starlinku v současné době diskutuje i americký Pentagon, upozorňuje server Politico, který se spojil se dvěma americkými představiteli obeznámenými s průběhem vyjednávání.

Financování by se nejpravděpodobněji chopila iniciativa amerického ministerstva obrany na podporu bezpečnosti Ukrajiny, která má na starost dodávky zbraní a dalšího vybavení pro zemi napadenou Ruskem.

Mluvčí Pentagonu ovšem zdůraznil, že ministerstvo obrany nebude spekulovat o budoucí bezpečnostní pomoci dříve, než k ní dojde, píše deník The Guardian.

Ukrajina podle stanice CNN obdržela odhadem 20 tisíc terminálů potřebných pro fungování připojení k satelitní síti Starlink. Musk po začátku invaze zpřístupnil Kyjevu satelitní internetovou službu, která se ukázala užitečná pro běžné občany postižené výpadky klasických komunikačních sítí a velmi důležitá pro ukrajinskou armádu.

Foto: Alex Konon, Shutterstock.com

Krabice s vybavením pro satelitní internet Starlink na snímku ze Lvova z konce března 2022.

Musk nedávno zveřejnil, kolik za udržování internetového připojení na Ukrajině platí. Na Twitteru uvedl, že „operace stála společnost 80 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun) a do konce roku přesáhne 100 milionů dolarů (2,5 miliardy Kč)“. „Abychom byli přesní, na Ukrajinu bylo vysláno 25 300 terminálů, ale v současné době platí za služby pouze 10 630 terminálů,“ dodal Musk.

Přestože se zakladateli SpaceX dostalo širokého uznání a díků za to, že reagoval na žádosti o službu Starlink na Ukrajině hned na začátku ruské invaze, ve skutečnosti většinu z 20 tisíc terminálů plně nebo částečně financovaly jiné zdroje.

Podle CNN mimo jiné Spojené státy, Británie nebo Polsko. Původní žádost firmy proto některé představitele Pentagonu popudila.

Reklama

Doporučované