Hlavní obsah

Přestaňte zabíjet ženy a děti, vzkázal Macron do Izraele

Foto: Victor Velter, Shutterstock.com

Francouzský prezident mluvil o postoji Francie k situaci v Pásmu Gazy s BBC.

Reklama

Francouzský prezident Emanuel Macron v rozhovoru pro BBC vyzval Izrael k příměří. Židovskému státu přiznal právo na sebeobranu a odsoudil teroristické činy Hamásu, pro bombardování Gazy ale podle Macrona není ospravedlnění.

Článek

„Vyzýváme Izrael, aby přestal s bombardováním v Gaze,“ nechal se slyšet francouzský prezident v rozhovoru pro britskou veřejnoprávní televizi. A dodal, že doufá, že se k jeho apelu přidají i další západní země.

Macron s BBC mluvil den po konání pařížské konference zaměřené na humanitární pomoc v Pásmu Gazy, kde se podle něj všechny vlády a všechny agentury „jasně shodly, že není jiného řešení než po humanitární pauze vyhlásit příměří, které by umožnilo ochranu civilistů, již nemají nic společného s teroristy“.

„Děti, ženy i staří lidé jsou bombardováni a zabíjeni. Pro to neexistuje žádný legitimní důvod. Vyzýváme Izrael, aby to zastavil,“ prohlásil Macron.

BBC k tomu dodává, že Izrael tvrdí, že si počíná v souladu s mezinárodním právem. K této záležitosti Macron uvedl, že on není tím, kdo by měl jeho porušování posuzovat.

Evropa je v otázce podpory Izraele rozdělená

Zatímco postoj některých států EU vůči izraelsko-palestinskému konfliktu pramení z „dávné“ historie, pozice jiných se odvíjí spíše od vztahů současných politických lídrů s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Kromě odsouzení Hamásu také prohlásil, že Francie soucítí s bolestí Izraele a že sdílí i odhodlání vymýtit terorismus, ale ne způsobem, při němž umírají civilisté. „To je pro nás extrémně důležité kvůli našim zásadám. Z dlouhodobějšího hlediska je uznání, že na životech všech záleží, důležité i pro bezpečnost v Izraeli,“ dodal Macron.

Francouzskému prezidentovi na dálku rychle odpověděl izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podle něhož by třetí země měly odsuzovat hlavně Hamás, nikoliv Izrael.

„Zločiny, které Hamás páchá dnes v Gaze, budou konány zítra i v Paříži, New Yorku a po celém světě,“ stojí podle BBC v prohlášení Netanjahuovy kanceláře.

Francie patří do osmičlenné skupiny států EU, které už na konci minulého měsíce hlasovaly pro přijetí rezoluce OSN vyzývající k humanitárnímu příměří. Většina EU se hlasování zdržela a několik zemí včetně Česka bylo proti.

Konflikt mezi Hamásem a Izraelem vypukl po teroristických útocích 7. října, kdy bylo zavražděno 1400 a uneseno asi 240 Izraelců. Úřady v Pásmu Gazy uvádí, že při odvetné vojenské akci bylo od té doby zabito už 11 tisíc Palestinců.

Podle Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Volkera Türka se válečných zločinů dopustily obě strany. Türk to řekl tuto středu při návštěvě přechodu Rafáh mezi Pásmem Gazy a Egyptem.

Reklama

Doporučované