Hlavní obsah

Při povodních ve střední Itálii zahynulo deset lidí, pohřešuje se dítě

Bez komentáře: Letecké záběry ze zaplavené provincie Ancona. Video: AP

 

Reklama

Ve střední Itálii spadlo v noci na pátek přibližně 400 milimetrů srážek během dvou až tří hodin. Déšť vyvolal zejména v regionu Marche záplavy, v jejichž důsledku umírali lidé.

Článek

Při povodních ve středoitalském regionu Marche zahynulo v noci na dnešek nejméně deset lidí. Pohřešují se stále čtyři osoby včetně dítěte, uvedla agentura ANSA.

Vedení provincie Ancona na pobřeží Jaderského moře uvedlo, že záplavy jsou důsledkem vydatných srážek ze čtvrtečního odpoledne. Šéf regionu Marche Francesco Acquaroli situaci označil za „vážnou meteorologickou krizi“, která dává důvod ke krajnímu znepokojení.

Během dvou až tří hodin spadlo přibližně 400 milimetrů srážek, které zaplavily ulice několika měst v okolí města Ancona, významného přístavu na pobřeží Jaderského moře.

Podle regionální vlády byly deště mnohem silnější, než se předpokládalo. „Dostali jsme normální výstrahu před deštěm, ale nikdo neočekával něco takového,“ řekl Stefano Aguzzi, vedoucí civilní ochrany regionální vlády Marche.

„Byla to extrémní událost, více než výjimečná,“ řekl státní televizi klimatolog Massimiliano Fazzini. Na základě svých výpočtů uvedl, že množství deště, které spadlo a které se soustředilo do čtyř hodin - a zejména do 15 minut - bylo největší za poslední stovky let.

Ve městě Senigallie zaplavila řeka Misa velkou část města. Civilní ochrana vyzvala obyvatele města Senigallie, aby se zdržovali pouze na vyvýšených místech. Hasiči v tomto pobřežním městě zachraňovali lidi na raftech, desítky lidí se před živlem musely uchýlit na střechy či stromy. Hlášeny jsou výpadky dodávek elektřiny.

Italští hasiči potvrdili sedm úmrtí a tři lidé se podle nich stále pohřešují. Italská veřejnoprávní vysílací stanice Rai nicméně uvedla, že potvrzených úmrtí je deset. Hasiči na Twitteru uvedli, že zachránili desítky lidí z aut, střech a přichycených na stromech. V odlehlejších městech byly k záchraně lidí nasazeny také vrtulníky.

Mezi pohřešovanými je i chlapec ve městečku Barbara, který byl se svou matkou v autě, jež uvázlo ve vodě. Podle záchranářů se ženě podařilo s dítětem v náručí opustit vozidlo, pak ale byla stržena proudem. Hasiči ji v noci zachránili, po dítěti se pátrá.

„Nebyla to povodeň, ale tsunami,“ řekl Riccardo Pasqualini, starosta Barbary, kde se stále pohřešují tři lidé. Podle šéfa místní civilní ochrany Fabrizia Curcia ve čtvrtek večer během několika hodin napršela třetina toho, co je v těchto oblastech obvyklé za celý rok.

Problémy se silným deštěm se dotýkají celé oblasti Marche. Řadou měst v provincii Pesaro Urbino se prohnaly rychle tekoucí řeky plné bahna a sutin. Zvláště dramatická je situace v obci Cantiano, kde voda dosáhla až do prvních pater domů a kde jsou problémy s telefonními linkami a elektrickou sítí.

Po tiskové konferenci v 15:15 se předseda vlády Mario Draghi vydal do regionu Marche, konkrétně do města Ostra v provincii Ancona. V oblasti zasažené nepřízní počasí má osobně vést operativní schůzky s místními orgány.

V Itálii panovalo letos v létě velké sucho, jehož příčinu vědci vidí v globálních klimatických změnách. V oblastech postižených suchem jsou přitom záplavy častější: půda je příliš suchá na to, aby dokázala vodu absorbovat.

Reklama

Doporučované