Hlavní obsah

Při záplavách ve Slovinsku zemřeli čtyři lidé. Deště zemi bičovaly celou noc

Foto: Profimedia.cz

Zničený most v obci Suha, v Hornokraňském regionu.

Reklama

aktualizováno •

Záplavy a sesuvy půdy prakticky odřízly severní oblast Korutany od zbytku země. Hlavní silniční tahy jsou přerušeny, mosty zničeny a mnoho měst zatopeno. Mnoho lidí ve Slovinsku je bez elektřiny. Povodně zatím mají čtyři oběti.

Článek

„Vyzýváme lidi, aby zůstali doma, dbali varování příslušných orgánů a nepřibližovali se k vodním tokům,“ zněla výzva na páteční tiskové konferenci slovinské Agentury pro životní prostředí (ARSO).

Silné deště na západě a severu Slovinska způsobily v pátek a v noci na sobotu rozsáhlé záplavy. V reakci na zhoršující se situaci a s očekáváním dalších dešťů a záplav zvýšila ARSO výstrahu na nejvyšší stupeň. Podle hydrologa Janeze Polajnara je situace velmi vážná a povodně se podobají těm z let 1990, 1998 a 2004, přičemž jejich těžiště se ze severu přesouvá na jih a východ Slovinska.

Rekordní srážky, které už tak působily záplavy, navíc nejsou zdaleka u konce. Silné deště zemi totiž bičovaly i celou noc na sobotu. Vládní meteorolog Brane Gregorčič uvedl, že se naplnily nejčernější scénáře: Množství srážek, které spadlo během noci, bylo ještě vyšší, než se očekávalo - za 12 hodin spadlo více než 200 milimetrů srážek. Takové množství srážek během 12 hodin meteorologická stanice na letišti Brnik ještě nikdy nezaznamenala.

V důsledku bouří a následných povodní, které se prohnaly Slovinskem, zemřeli nejméně čtyři lidé, informovala v pátek národní tisková agentura STA. V oblasti města Kamnik, které leží na severu středního Slovinska, zemřela slovinská žena. V oblasti Kranj, severozápadněji od Lublaně, přišli o život dva nizozemští občané. Na břehu rozvodněné Sávy v Lublani pak našli v sobotu tělo mrtvého muže.

Nejhůře postižený záplavami je slovinský severní region Korutany, který je podle místních médií takřka odříznutý od zbytku země. To platí například o silně zasažené obci Črna na Koroškem. V některých oblastech severovýchodního Slovinska se také rozvodnila řeka Dráva. Na severu ale rozvodněné řeky ustupují, na jihu se naopak situace horší.

V jižním Slovinsku se podle webu Dnevnik z břehů vylila řeka Sáva, uvedla v sobotu Správa civilní ochrany a pomoci při katastrofách. Problémy rychle stoupající řeka Sáva působila i v hlavním městě Lublani, a to poté, co se vylila z břehů nejprve v oblasti Sneberje.

Premiér Robert Golob svolal na sobotu v souvislosti s rozsáhlými bleskovými povodněmi zasedání Národní bezpečnostní rady. Očekává se, že se mimořádně sejde i vláda, uvedl v pátek úřad premiéra.

Uzavřené dálnice i železniční tratě

Správa pro civilní ochranu a pomoc při katastrofách podle agentury STA uvedla, že za 12 hodin bylo ve Slovinsku zaznamenáno více než 1000 incidentů, které má na svědomí nepříznivé počasí. Od čtvrtečního večera do sobotního rána ale takových událostí bylo téměř 3750, z toho nejvíce v oblasti Lublaně.

Musela být uzavřena dálnice, která spojuje Lublaň se severní částí země, a také některé železniční tratě, uvedl zpravodajský web N1 Info. Řada silnic po celém Slovinsku zůstává uzavřena i nadále. Voda z rozvodněných řek poškodila mnoho mostů a domů a působila sesuvy půdy.

Až 16 000 domácností postihl výpadek proudu, několik obcí je zcela odstřiženo od světa. Ve městě Slovinský Hradec byl dvakrát vyhlášen poplach, protože se řeka Suhodolnica vylila z břehů.

„Situace je vážná,“ řekl místním médiím ministr obrany Marjan Šarec a dodal, že armáda se připojila k záchranným a hasičským týmům, aby pomohla obyvatelům v nejvíce postižených oblastech.

„Některé oblasti jsou zcela odříznuté a obtížná je i komunikace,“ potvrdil vážnost situace šéf civilní ochrany země Srečko Šestan. Regionální velitel civilní ochrany Klemen Smid podle STA dodal, že pod vodou je celý Hornokraňský region, rozkládající se v severozápadní části země.

Evakuace občanů

Oficiální tisková agentura STA informovala o evakuaci občanů v několika částech země. Vrtulníky evakuovaly lidi uvězněné ve svých domovech ve městě Škofja Loka, kde byl podle místních médií proud tak silný, že unášel dokonce i automobily. Zaplaveno tam bylo více než 100 budov.

Záchranáři se snaží dostat do zaplavených oblastí a občanům pomoci, na řadě míst je to ale komplikované - silnice jsou kvůli sesuvům půdy neprůjezdné, uvedla agentura Reuters.

Téměř čtvrtina obchodů v zemi musela kvůli záplavám přerušit provoz, informoval web Balkan Insight. Řada z těch, které fungují, zejména ve vážně zasažených oblastech, mezitím hlásí zvýšenou poptávku po balené vodě. Situaci komplikují problémy se zásobováním, ale i fakt, že úřady v oblastech, kde se rozvodnily řeky, vodu pít nedoporučují.

Očekává se, že se silné deště rozšíří i do sousedního Chorvatska a Bosny - dále na jih, dodala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované