Hlavní obsah

Prigožin je mezi oběťmi pádu letadla, potvrdily testy DNA

Foto: Repro: vk.com/concordgroup_official

Jevgenij Prigožin.

Reklama

aktualizováno •

Analýza DNA potvrdila, že Jevgenij Prigožin zemřel při havárii letadla, uvedli ruští vyšetřovatelé.

Článek

Šéf zločinecké žoldnéřské Vagnerovy skupiny ve středu skutečně zemřel při pádu letadla mezi Moskvou a Petrohradem. Potvrdily to genetické testy.

Informaci v neděli zveřejnili ruští vyšetřovatelé.

Podle ruské státní agentury TASS se podařilo identifikovat všech deset obětí havárie. „Totožnost všech deseti mrtvých odpovídá seznamu pasažérů,“ uvedli vyšetřovatelé.

Ihned po středeční havárii letadla v Tverské oblasti se vyrojily spekulace, zda Prigožin v letadle byl či nebyl. Jeho úmrtí ovšem potvrdil i telegramový kanál Grey Zone blízký vagnerovcům.

Připomeňte si, jak Prigožin táhl na Moskvu

Jevgenij Prigožin se svými žoldáky na konci června táhl na Moskvu a žádal, aby ruský ministr obrany Sergej Šojgu a šéf generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov opustili své funkce. Situaci tehdy podcast 5:59 analyzoval s odborníkem na Rusko a Ukrajinu a komentátorem zahraniční redakce Českého rozhlasu Ondřejem Soukupem. Připomeňte si v článku.

Prigožin před dvěma měsíci vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení a ministerstvu obrany. Jeho jednotky tehdy vytáhly směrem na Moskvu, nakonec ale akci ještě téhož dne ukončily.

Tisíce bojovníků se poté přesunuly do Běloruska, kde jim měl garantovat bezpečnost diktátor Alexandr Lukašenko. Prigožin byl mezitím aktivní v Africe a pohyboval se i v Rusku.

Ruští vyšetřovatelé zatím neoznámili, co se s Prigožinovým letadlem Embraer Legacy 600 ve středu přesně stalo. Spekuluje se ovšem o tom, že letoun byl na pokyn Kremlu sestřelen, nebo na jeho palubě explodovala bomba.

Mluvčí Kremlu to odmítl jako „absolutní lež“.

Ruský prezident ve čtvrtek vyjádřil soustrast příbuzným lidí, kteří byli na palubě letounu, a Prigožina označil za talentovaného podnikatele se složitým osudem, který udělal i vážné chyby.

Reklama

Doporučované