Hlavní obsah

Prigožin zahynul při pádu soukromého letadla, píší v Rusku

Záběry, které mají ukazovat trosky havarovaného embraeru.Video: twitter/igorsushko

 

Reklama

aktualizováno •

Vůdce Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin byl podle ruských úřadů na palubě letadla, které havarovalo v Tverské oblasti. Všichni pasažéři zahynuli.

Článek

V ruské Tverské oblasti havarovalo soukromé letadlo, všech deset lidí na palubě zahynulo. Ruská federální agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija potvrdila, že na palubě soukromého letounu byl šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin a jeden z velitelů jeho žoldnéřů Dmitrij Utkin.

Po pádu letadla zemřelo všech sedm cestujících a tři členové posádky, jejichž těla byla nalezena na místě havárie, uvedla agentura Interfax. Příčina incidentu je nyní předmětem vyšetřování.

Telegramový kanál Grey Zone blízký vagnerovcům později uvedl, že Prigožin je mrtev a že jeho smrt je následkem „konání zrádců Ruska“. Obětí havárie je údajně také bývalý pracovník ruské vojenské rozvědky GRU Utkin. Toho média označují za Prigožinovu pravou rukou a podle ruských okupačních úřadů na Ukrajině jeho přezdívka Vagner posloužila i jako pojmenování pro celou skupinu, napsala agentura AP.

Přesto zůstává nejasné, zda na palubě havarovaného letadla Prigožin opravdu byl, či zda jméno stálo pouze na seznamu pasažérů, upozornila agentura Reuters.

V médiích se rovněž objevily spekulace, že Prigožin mohl být na palubě jiného letadla a zprávy o jeho smrti jsou předčasné, jak píše portál readovka.news na telegramu. Z  bezpečnostních důvodů prý často uváděl, že letí jedním ze svých strojů, nastoupil pak ale do jiného.

Kreml ani ruské ministerstvo obrany dosud záležitost nekomentovaly. V době, kdy se zpráva o nehodě v ruských médiích objevila, hovořil Putin na akci v Kursku u příležitosti 80. výročí sovětského válečného vítězství nad nacistickým Německem.

Foto: Repro: vk.com/concordgroup_official

Jevgenij Prigožin.

Server Fontanka s odkazem na své zdroje uvádí, že na palubě byli i další velitelé Vagnerovy skupiny.

Moskvou dosazený šéf okupační správy v ukrajinské Záporožské oblasti Vladimir Rogov na telegramu napsal, že jeho zdroje zevnitř Wagnerovy skupiny potvrdily úmrtí Prigožina a právě Utkina.

K události se vyjádřil i americký prezident Joe Biden. „V Rusku se toho moc nepřihodí bez vědomí Putina. Zatím však nemáme dostatek informací,“ odpověděl Biden na otázku, zda s havárií může být spojen ruský prezident.

Soukromý letoun Embraer Legacy, který havaroval nedaleko vesnice Kuženkino, byl údajně na cestě z Moskvy do Petrohradu. Podle serveru Meduza se na telegramovém kanále Grey Zone, který má blízko k vagnerovcům, objevila zpráva, že letoun byl sestřelen protivzdušnou obranou.

I podle BBC je jednou z verzí havárie, o které se široce diskutuje na sociálních sítích a v médiích, možnost sestřelení letadla. Ruští vyšetřovatelé nyní prověřují veškeré scénáře, včetně chyby pilota, technických problémů a vnějších vlivů.

Prigožinova vzpoura v otázkách a odpovědích

Přečtěte si nejdůležitější fakta spojená s ozbrojeným vystoupením v čele se zakladatelem Vagnerovy skupiny:

Prigožin se svými žoldnéři se letos na konci června pokusil o ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení a ministerstvu obrany. Při bleskové akci 24. června obsadil armádní objekty a letiště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska.

Následně se několik tisíc žoldáků s tanky, obrněnými vozidly a protiletadlovými zbraněmi vydalo na Moskvu, ještě ten den ale Prigožin postup své „armády“ po hovoru s běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem zastavil.

Prigožin měl pak odjet právě do Běloruska, jak řekl krátce po vzpouře Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Tam se stáhl do ústraní a v posledních týdnech se objevovaly jen kusé informace o tom, kde se opravdu nachází. Naposledy v pondělí zveřejnil první video od konce června, které ho podle médií zachycovalo na africkém kontinentu.

Reklama

Doporučované