Hlavní obsah

Sociální sítě si utahují z Prigožinovy vzpoury

Foto: Saint Javelin / Twitter

Twitterový účet Saint Javelin chtěl svým příspěvkem upozornit na rozdíl mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jeden setrval, druhý nejspíš utekl.

Reklama

Vtipné, satirické a parodující příspěvky na sociálních sítích se staly alternativním nástrojem, jak bojovat proti ruské propagandě.

Článek

Po vypuknutí povstání, které rozpoutal šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin, se objevilo mnoho satirických koláží a fotografií, které uživatele na sociálních sítích provázely děním páteční noci a celé soboty, kdy se Putinova moc na několik hodin zdála otřesená.

Účet parodující ruského prezidenta Vladimira Putina, který si na twitteru říká Darth Putin, sdílel hned několik příspěvků, které komentovaly páteční a sobotní události.

„Přesně před 16 měsíci Ukrajinci opevňovali své hlavní město před ruskou invazí… Nyní Rusové opevňují své hlavní město před ruskou invazí… Zůstávám geniálním stratégem,“ napsal.

V dalším příspěvku v průběhu dne, kdy se postupujícím vagnerovcům nepostavil téměř nikdo na odpor, napsal: „Nezapomínejte, že má popularita ve společnosti je nad 80 procenty, lidé vyjdou ven a podpoří mě.“

Vývoj v Rusku hrál významně do karet Ukrajincům. Satirický účet Saint Javelin, který vznikl jako oslava americké protitankové zbraně Javelin, jež v počátcích války Ukrajincům významně pomohla bránit své území, zveřejnil tento obrázek vystihující škodolibou radost nad ruskými vnitropolitickými problémy.

Ve velké míře se na sociálních sítích objevovaly narážky na to, že Ukrajinci mohou dění sledovat s popcornem v ruce. K tomu se připojil i účet Sputnik_not, který paroduje ruský státní web Sputnik.

V průběhu soboty se začaly objevovat zvěsti o tom, že Putin uprchl z Moskvy. Lidé si všimli, že na Kremlu nevisí prezidentská standarta, jež je za normálních okolností poblíž ruské vlajky na Kremlu přítomna, je-li Putin v budově. Kreml Putinovu absenci však popíral. Účet Sputnik_not snahu Kremlu popsal výstižnou koláží.

Prigožinovu „vzpouru“ sledoval celý svět. Účet Ukrainian Meme Forces situaci znázornil vtipnou koláží.

Stejný účet také okomentoval rozkol v hlavách ruského vedení.

Jak situace nabírala na obrátkách, parodických a satirických příspěvků přibývalo. Do hlavy Putina nahlédlo jeho „twitterové alter ego“ Darth Putin.

Ten v příspěvku vypsal Putinovy myšlenky, když se o Prigožinově vzpouře dozvěděl. „Začínám si myslet, že dát psychopatovi jeho soukromou armádu složenou z kriminálníků byl špatný nápad,“ napsal Darth Putin.

Nejenom satirické účty sdílely vtipné příspěvky o vagnerovském tažení. Čas od času se k tomu uchýlili také seriózní účty nebo reální lidé. Sám majitel Twitteru Elon Musk na situaci reagoval. V příspěvku, ve kterém napsal „Nevěřte ani nikomu“, zveřejnil tuto koláž.

Účet War Monitor, který od prvního dne války informuje o dění na frontě a vývoji války, na situaci, kdy Prigožin zavelel svým žoldákům k obratu o 180 stupňů, reagoval takto.

Aktivní jsou i Češi

Na českých sociálních sítích se objevilo mnoho příspěvků hovořících o „perfektní šanci k osvobození Královce“. Parodická iniciativa navrácení ruského Kaliningradu (pozn. red. český název - Královec) vznikla v prvních měsících války a na sociálních sítích v Česku a přilehlých zemích se stala velice populární.

K situaci v Rusku se vyjádřil český ministr zahraničí Jan Lipavský, ten sice neoznámil plné osvobození Královce, ale sdílel svou radost z toho, že blížící se léto stráví na plážích na Krymu.

Tento příspěvek měl podtext naděje, že vnitropolitický boj v Rusku povede k ukrajinskému vítězství ve válce a navrácení veškerého zabraného území.

Jednomu českému twitterovému účtu se podařilo rozkrýt pravý důvod událostí páteční noci a celé soboty. Paralelní listy, které parodují český web Parlamentní listy, vědí, kdo za vším stojí.

Velmi aktivní byl i účet TMBK.

Reklama

Doporučované