Hlavní obsah

Příměří v Gaze změní celý region, věří bývalý šéf izraelské rozvědky

Foto: Profimedia.cz

Rodiny rukojmích Hamásu pochodují na Jeruzalém.

Reklama

Spojené státy podle bývalého šéfa izraelské vojenské rozvědky Tamira Haymana stále podporují vojenské zničení Hamásu, mají ale tři podmínky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokud by Hamás i Izrael přistoupily na pařížský návrh na prodloužené příměří a propuštění rukojmích, mohla by se změnit celá bezpečnostní architektura Blízkého východu.

Serveru Al-Monitor to řekl Tamir Hayman, bývalý šéf izraelské vojenské rozvědky, jenž nyní vede Institut pro studia národní bezpečnosti.

„Příměří by umožnilo jednání o velké dohodě o nové architektuře na Blízkém východě, která by zahrnovala normalizaci vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií, obranné smlouvy mezi Saúdskou Arábií a Spojenými státy – možná také mezi Izraelem a Spojenými státy – a návrat Palestinské samosprávy do Gazy,“ myslí si. Zároveň ale dodává, že dohoda čelí řadě překážek z různých stran, které nebude vůbec snadné překonat.

Optimistická slova amerického prezidenta Joea Bidena, že by k dohodě mělo dojít do začátku postního měsíce ramadánu, zpochybňují jak Izraelci, tak i Hamás.

Představitelé palestinského teroristického hnutí vzkázali, že Bidenův optimismus je předčasný a že „sionistický dokument“, jak dohodu nazývají, ještě musí doznat změn.

Rusko jako prostředník? Jen těžko

  • Své geopolitické ambice připomnělo Rusko, když na čtvrtek pozvalo do Moskvy zástupce 12-14 palestinských frakcí.
  • Schůzky, která by měla přispět ke sjednocení palestinských skupin, se účastní Hamás, Palestinský islámský džihád, Fatah a další strany.
  • Na to, že podobné rozhovory už bez úspěchu proběhly i v minulosti, upozornil na Deutsche Welle analytik Ruslan Sulejmanov. „Dialog pro dialog,“ shrnul svá očekávání.

Současný návrh počítá se 40denním pozastavením bojů a propuštěním 35 až 40 izraelských rukojmích. Izrael by měl na oplátku propustit ze svých věznic na čtyři stovky Palestinců, převážně žen a odsouzenců starších 50 let.

Hamás ale požaduje, aby část z nich tvořili lidé odsouzení za závažné teroristické činy, což je pro vládu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua těžko stravitelný požadavek.

Šíitské hnutí Hizballáh, které svými útoky ohrožuje sever Izraele, oznámilo, že v případě uzavření dohody o klidu zbraní své akce okamžitě ukončí.

Půl milionu lidí hladoví

Součástí dohody o příměří je i oprava nemocnic a pekáren v Gaze, stejně jako povolení pro 500 kamionů s humanitární pomocí denně, píše agentura Reuters. Do Pásma Gazy by zároveň humanitární organizace mohly přivézt tisíce stanů a karavanů, aby zajistily ubytování pro přesídlené civilisty.

Spojené státy a jejich arabští spojenci se snaží uzavřít dohodu co nejdříve. Jak totiž řekl katarský emír Tamím bin Hamad Sání, jde o boj s časem. Narážel tak na utrpení obyvatel Pásma Gazy, kde více než půl milionu lidí bezprostředně ohrožuje hladovění. Palestinské ministerstvo zdravotnictví, jehož údaje považuje za relevantní i izraelská armáda, mluví už o 30 tisících obětech izraelské vojenské operace.

Bývalý šéf tajných služeb Hayman upozorňuje, že začátek ramadánu může vůdci Hamásu Jahjá Sinvárovi přinést další příležitost k eskalaci, zvláště pokud by došlo k násilným scénám na jeruzalémské Chrámové hoře. „Extremističtí osadníci a nezodpovědné výroky izraelských představitelů (ti chtějí omezit přístup věřících do mešity al-Aksá, pozn. red.) nahrávají Sinvárovi.“

Neútočte na Rafáh, varují všichni Izrael

Většina obyvatel Pásma Gazy utekla před bombardováním do hraničního města Rafáh. Teď se chystá Izrael udeřit i na něj.

USA podle Haymana i nadále podporují izraelský cíl na zničení vojenských kapacit Hamásu, mají ale tři podmínky: ochranu civilistů přemístěných do Rafáhu, zvýšení humanitární pomoci pro tyto lidi a koordinaci izraelské vojenské operace v Rafáhu s Egyptem.

Pochod do Jeruzaléma

Deník Haarec se ve své analýze odvolává na několik zdrojů, podle nichž mají na uzavření dohody zájem obě strany. Optimismus ve středu vyjádřil i egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, který doufá v uzavření dohody během několika příštích dnů.

Izraelskou vládu tlačí ke kompromisu i rodiny unesených. Desítky rodinných příslušníků se ve středu vydaly z místa jednoho z masakrů ze 7. října na pochod do Jeruzaléma. „Musíme všechny přivést zpět,“ řekl Dekel Lifshitz na tiskové konferenci před začátkem pochodu. Jeho dědeček je stále zajatcem Hamásu v Gaze, babička pak byla propuštěna loni v říjnu.

Podobný pochod se už uskutečnil v listopadu. Jen pár dní po jeho skončení došlo k propuštění 105 žen a dětí ze zajetí Hamásu. Rukojmích je stále v rukách Hamásu asi 130, tři desítky z nich jsou už zřejmě po smrti. Příbuzní unesených doufají, že i tentokrát zvýší jejich pochod tlak na vládu a přispěje k dohodě o návratu jejich blízkých.

Reklama

Doporučované