Hlavní obsah

Připravte se na záplavy, varují v Austrálii. La Niña udeří potřetí v řadě

Foto: Profimedia.cz

Jev La Niña způsobil v loňském roce v Austrálii silné deště.

Reklama

Velkou část Austrálie čekají v nadcházejících měsících neobvykle silné deště a silný vítr. Příčinou je klimatický jev La Niña. Pro západ Ameriky to zase bude znamenat sucho.

Článek

Potvrdilo se, že již třetím rokem po sobě dojde na období La Niña, které pravděpodobně potrvá až do příštího roku.

Australský meteorologický úřad to oznámil ve svém výhledu pro letošní rok. Jev La Niña tradičně provázený velmi vlhkým a větrným letním počasím už je podle něj v plném proudu.

La Niña je přirozené cyklické ochlazování rovníkové části Tichého oceánu. Jev ovlivňuje průběh počasí po celém světě. La Niña je vlastně protikladem jevu El Niño, který naopak přináší oteplování.

„Teplota povrchu tropických moří v Tichém oceánu se od června ochlazuje a nyní je na prahu jevu La Niña,“ uvedl úřad. Meteorologické modely již od března naznačují, že třetí událost La Niña během tří let je reálná. Taková souhra je poměrně vzácná, některé agentury uvádějí, že se to dříve stalo v letech 1954-57, 1973-1976 a 1998-2001.

Během období La Niña zesilují v Tichém oceánu typické rovníkové větry z východu na západ, což zvyšuje pravděpodobnost nadprůměrných srážek na jaře a v létě ve velké části Austrálie a jihovýchodní Asie. Naopak jiné oblasti, například západní části Ameriky, jsou kvůli tomuto jevu relativně suché.

Tento meteorologický jev patří k faktorům, které „posunou australské klima do vlhčí fáze a … ovlivnil náš výhled na nadcházející měsíce, který ukazuje více než 80% pravděpodobnost nadprůměrných srážek v mnoha částech východní poloviny Austrálie,“ uvedl úřad ve svém prohlášení.

Kvůli této události je hustě osídlené východní pobřeží země v pohotovosti v době, kdy se mnoho obyvatel stále zotavuje po záplavách souvisejících s posledním obdobím La Niña, které trvalo do začátku letošního roku.

Vedoucí výzkumný pracovník Výzkumného centra pro klimatické změny na Univerzitě v Novém Jižním Walesu Agus Santoso nepovažuje úterní vyhlášení La Niña za velké překvapení. Podle něj to nevypadá, že by třetí epizoda jevu v řadě byla extrémní.

„Není to dobrá zpráva pro komunity, podniky, majitele domů a nájemníky, kteří žijí nebo fungují v budovách a obydlích ohrožených záplavami,“ uvedl Mark Gibbs z Queenslandské technologické univerzity.

„To může být problematické zejména pro ty, kteří se stále ještě vzpamatovávají z nedávných povodní, zejména s ohledem na současné problémy se zajištěním služeb stavebních firem a dodavatelů stavebních prací,“ dodal.

Povodně v Pákistánu

Bezprecedentní klimatická katastrofa? Podle vědců ale takové označení není pro situaci, které v současnosti čelí Pákistán, zcela podložené. Ovlivnila povodně změna klimatu? Připravili jsme souhrn odpovědí na nejpalčivější otázky.

Divoké výkyvy počasí v Austrálii přinesly na přelomu let 2019 a 2020 nejhorší požáry buše za desítky let, po nichž následovaly dvě období La Niña, kdy se řeky vylily z břehů a tisíce zaplavených domů se staly neobyvatelnými. V loňském roce také jev La Niña způsobil neobvyklé vlhko v Kolumbii a sucho v Brazílii, která je největším světovým exportérem kávy.

Při La Niña je teplota povrchu moře ve východní části Tichého oceánu nižší než obvykle, zatímco vody v západní části tropického Tichého oceánu jsou teplejší než obvykle, což vytváří vlhkost, která přináší déšť do východní a střední Austrálie.

Zatímco jevy La Niña - a opačný jev El Niño - jsou pravidelným aspektem globálního vývoje počasí, vyšší globální teploty mohou zmírnit nebo změnit jejich účinky. La Niña má tendenci stahovat globální teploty dolů, ale v posledních letech se planeta otepluje velmi rychle.

Je pravděpodobné, že je příliš brzy na to, abychom věděli, jak změna klimatu tyto jevy ovlivní. Výzkumy nicméně začínají ukazovat, jak oteplování klimatu může zesílit účinky jevů El Niño a La Niña.

Podle studie o atmosférických podmínkách z roku 2018, jejíž autoři provedli simulace klimatických podmínek, by změna klimatu mohla zejména zvýšit závažnost povětrnostních jevů vyplývajících z jevů El Niño a La Niña.

Přední místa na seznamu nejteplejších let bývala vyhrazena silným rokům El Niño, ale lidské vlivy již dávno převážily nad přirozenými regulátory teploty na planetě. Například v části roku 2020 se vyskytovala „ochlazující“ La Niña, přesto se tento rok zapsal vedle roku 2016 jako do té doby nejteplejší v historii Země.

Reklama

Související témata:

Doporučované