Hlavní obsah

Příroda kazí Putinovi ukrajinské plány. Ale brzy se to změní

Foto: Profimedia.cz

Oprava elektrického vedení u Oděsy, které poškodily ruské raketové údery.

Reklama

Nezvykle teplé počasí mírní energetickou krizi na Ukrajině. I tak ale státní společnost Ukrenergo vyzývá Ukrajince, aby spotřebovávali elektřinu s rozumem. V příštích dnech se totiž teploty mají snížit.

Článek

Měla to být pro Západ krutá zima. Poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, světové ceny ropy prudce vzrostly a Moskva přiškrtila téměř veškerý zemní plyn, který dodávala do Evropy. Energetická krize ale zatím neprobíhá tak, jak si ruský prezident Vladimir Putin naplánoval.

Válka Západ zdaleka nerozštěpila, ale naopak sjednotila. Ceny ropy poklesly, současné teplé období oslabuje poptávku a do Evropy proudí zemní plyn z Kataru a Spojených států, takže letošní zima – ačkoli je pro kontinent stále velmi obtížná a drahá – je zatím zvládnutelnější, než si mnozí dokázali představit, když válka loni v únoru vypukla (podrobněji jsme se vývoji cen ropy a plynu věnovali v této analýze).

Situace je ale komplikovanější na Ukrajině. Rusko již několik měsíců opakovaně útočí na místní energetickou infrastrukturu. Tuto zimu již Rusové několikrát přerušili dodávky elektřiny, vody a tepla v různých částech země.

K největšímu útoku došlo 10. října, kdy Moskva těžce poškodila infrastrukturu na 15 různých místech Ukrajiny. V útocích Rusové pokračují dodnes, ve čtvrtek například poničili energetické zařízení na východě Ukrajiny.

Moskva podle webu Kyiv Independent otevřeně přiznala, že ukrajinský energetický systém je jedním z jejích hlavních cílů. Podle Ženevské úmluvy ale představuje útok na životně důležitou veřejnou infrastrukturu válečný zločin.

Energetická situace byla v posledních dnech na Ukrajině lepší, než se předpokládalo. Poptávku po elektřině tam snižuje zejména nezvykle teplé počasí, uvedl v úterý státní provozovatel elektrické energie Ukrenergo, i když společnost stále vyzývá Ukrajince, aby „spotřebovávali elektřinu s rozumem“.

„Díky teplému počasí se spotřeba na Ukrajině snižuje,“ uvedla společnost Ukrenergo na své oficiální stránce na facebooku a dodala, že „elektrárny vyrábějí dostatek elektřiny na pokrytí zátěže“, zatímco „díky slunečnému počasí v ranních a odpoledních hodinách se zvyšuje výroba elektřiny v solárních elektrárnách“.

Obavy z blízké budoucnosti

V Kyjevě ve středu padl teplotní rekord třetí den po sobě, informoval web Ukrajinska pravda. Přesto se však Ukrenergo obává nadcházejících dnů, kdy se teploty mají podle předpovědí snížit. Už o víkendu by například v Kyjevě mělo mrznout i přes den.

Kvůli zachování vyváženosti v energetické soustavě stanovil regulátor limity spotřeby elektřiny pro dobu mezi osmou ráno a jedenáctou večer.

Už ve čtvrtek dopoledne ale spotřeba na Ukrajině začala růst. Příčinou nejsou jenom klesající teploty, ale i obnovení „běžného“ chodu průmyslu a obchodu po novoročních svátcích. V současné době ale elektrárny podle Ukrenerga alespoň v nočních hodinách vyrábějí dostatek elektřiny na pokrytí celé poptávky.

A to přesto, že opravy energetické sítě nejsou ani zdaleka dokončené a Rusové navíc poruchovým týmům neustále přidělávají další práci.

„Energetický systém Ukrajiny byl vystaven 11 raketovým a 14 dronovým útokům ze strany Ruska. Poškození sítě je komplexní a rozsáhlé. Obnova vyžaduje značné zdroje a čas,“ uvedla společnost v aktuálním prohlášení.

„Také ve frontových oblastech na východě a jihu země zůstává situace s dodávkami elektřiny složitá kvůli značnému poškození energetických sítí a vysoké aktivitě vojenských operací,“ dodala firma.

Ukrajina hledá nejrůznější způsoby, jak energetickou síť udržet v chodu a vylepšit ji. Podle ministra zahraničí Dmytra Kuleby se země doposud dohodla na dodávce téměř 1800 transformátorů a 7600 generátorů. Napsala to agentura Interfax-Ukrajina.

I Rusko si všímá rekordních teplot

I ruská propaganda si všimla, že Evropu zasáhly nebývale vysoké teploty. Ruská státní agentura TASS zdůraznila, že plyn je v Evropě nyní velmi levný. Naposledy byla takto nízká cena podle TASS zaznamenána v polovině loňského února, tedy ještě před ruskou invazí.

Ukrajinský úder na Makijivku

Okolnostem ukrajinského úderu proti ruským invazním vojskům v Doněcké oblasti se věnujeme v sérii textů:

V Evropě je začátkem letošního roku skutečně abnormální teplo, což výrazně snižuje potřebu nakupování plynu. V prvních dnech roku se teplota v Římě pohybuje kolem 15 stupňů Celsia, v Amsterdamu kolem 10 stupňů Celsia.

Důležité také je, že v Evropě vane silný vítr, což umožňuje pokrýt až třetinu veškeré evropské energetické potřeby elektřinou z větrných turbín. Členské státy EU téměř zcela zaplnily své zásobníky plynu: míra jejich využití nyní dosáhla téměř 85 procent.

„Je však zjevně předčasné, aby Evropané vítězoslavně zvedali ruce,“ komentuje situaci ruská agentura s tím, že se stačí podívat na americkou „dobu ledovou“ a jak mimořádně chladné počasí v USA okamžitě energetický systém země zasáhlo.

Reklama

Doporučované