Hlavní obsah

Pro medaili přišel s písmenem Z na hrudi. Ruský gymnasta nelituje

Foto: Repro: Euronews, Seznam Zprávy

Takto ruského gymnastu Ivana Kuljaka s písmenem Z na dresu zachytil ve svém vysílání kanál Euronews.

Reklama

Ruský gymnasta v sobotu šokoval svět svou otevřenou podporou ruské invaze na Ukrajinu. „Kdyby tu byla druhá šance a měl bych na výběr, jestli vystoupit s písmenem ‚Z‘ na hrudi, nebo ne, udělal bych totéž,“ uvedl sportovec.

Článek

Ruský gymnasta Ivan Kuljak si v sobotu přišel pro bronzovou medaili na Světovém poháru ve sportovní gymnastice v Dauhá s písmenem Z na hrudi. Symbolem, který vyjadřuje podporu ruské invazi na Ukrajinu. Po jeho boku stál ukrajinský gymnasta Ilja Kovtun, jenž vybojoval zlato.

Čin dvacetiletého ruského gymnasty si záhy vysloužil tvrdé odsouzení západní společnosti. Mezinárodní gymnastická federace (FIG) v neděli označila jeho chování za „šokující“ a požádala svou Nadaci pro gymnastickou etiku, aby zahájila disciplinární vyšetřování.

Písmeno Z se stalo symbolem ruské invaze na Ukrajinu. Ruské ozbrojené síly použily „Z“ jako identifikační značku poté, co vstoupily na území svého souseda. Později se začalo objevovat také mezi běžnými občany, nejen u vojáků či jejich vozidel. Předpokládá se, že obyvatelé tím dávají najevo svou náklonnost k ruským krokům na Ukrajině.

Výčitky svědomí se nedostavily

Ruský gymnasta se ovšem nenechal vlnou kritiky ani hrozbou dlouhodobého zákazu soutěžení odradit a ke svému činu se zpětně hrdě přihlásil. „Kdyby tu byla druhá šance a měl bych na výběr, jestli vystoupit s písmenem ‚Z‘ na hrudi, nebo ne, udělal bych totéž,“ uvedl v úterý sportovec pro stanici Russia Today.

„Viděl jsem ho na naší armádě a podíval jsem se, co ten symbol znamená. Ukázalo se, že má vyjadřovat ‚pro vítězství‘ a ‚pro mír‘. Jen jsem chtěl ukázat svou pozici. Jako sportovec budu vždy bojovat o vítězství a hrát za mír,“ dodal Kuljak.

Organizace, která dohlíží na ruské gymnasty, ve svém prohlášení sice uznala, že Kuljak svým vystoupením porušil pravidla Mezinárodní gymnastické federace, za jeho krok se ovšem postavila.

Šéf Ruské federace sportovní gymnastiky Vasilij Titov v pondělí pro ruská média podle serveru CNN uvedl, že Kuljakovi vyjadřuje plnou podporu.

„Nemyslím si, že by tím chtěl Ivan něco speciálního demonstrovat, ale v každém případě ho podpoříme,“ uvedl Titov. „Jednalo se o narušení dresu schváleného Mezinárodní gymnastickou federací. Myslím, že nás mohou potrestat, mohou nás také vyloučit z účasti. Ale my už jsme byli vyřazeni,“ dodal.

Reagoval tak na rozhodnutí FIG potrestat Rusko a Bělorusko vlastními sankcemi v souladu s tím, jak světový sport odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu. Od pondělí se reprezentanti těchto zemí až do odvolání nemohou zúčastnit soutěží FIG i soutěží, které federace schvaluje. Zákaz platí nejen pro sportovce, ale také pro funkcionáře a rozhodčí.

Reklama

Doporučované