Hlavní obsah

Proč příměří? Rusové chtějí výhodu i vylíčit Putina jako „spasitele“

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin na snímku z 5. ledna.

Reklama

O co jde Kremlu s nabídkou příměří, se kterou přišel na poslední chvíli před pravoslavnými Vánocemi? Ve hře je čas na přeskupení a odpočinek vojsk i informační operace namířená proti Ukrajincům.

Článek

Kyjev odmítl „nataženou ruku křesťanského milosrdenství“, tvrdí ruský exprezident a expremiér Dmitrij Medveděv. Reaguje tak na to, že Ukrajina nevyhověla požadavku Moskvy, aby se připojila k ruskému příměří na pravoslavné Vánoce, a označila ho za pokrytecké.

Medveděv o „prasatech“

Medveděv na adresu Ukrajinců podle státní agentury TASS dodal, že je mu líto lidí, kteří přišli o možnost jít do kostela, ale že „prasata nemají žádnou víru a vrozený smysl pro vděčnost“.

„Rozumějí pouze hrubé síle,“ cituje TASS politika pokládaného za věrného spolupracovníka ruského prezidenta Vladimira Putina.

Jednostranné ruské příměří začalo platit v deset hodin středoevropského času a má trvat 36 hodin po celé délce fronty. Putin vyzval ke stejnému kroku i Kyjev s argumentem klidu na vánoční bohoslužby. Odkázal se na výzvu hlavy ruské pravoslavné církve, patriarchy Kirilla, jenž ruskou invazi podporuje.

Pravoslavná církev slaví Vánoce 7. ledna podle juliánského kalendáře a bohoslužby se obvykle konají v noci ze 6. na 7. ledna.

Kam směřuje válka?

I po deseti měsících války na Ukrajině je mír v nedohlednu. Příměří teď totiž podle analytika Michala Smetany není pro nikoho výhodné. „Rusko stále okupuje podstatnou část ukrajinského území, navíc ekonomicky důležitého,“ říká.

Ukrajinská prezidentská kancelář nazvala Putinův krok „cynickou pastí a prvkem propagandy“. Za cynický pokus získat čas označil návrh Kremlu na příměří i mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. Podle amerického prezidenta Joea Bidena se Rusové „snaží nabrat dech“.

Co je skutečným důvodem?

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné situační zprávě napsal, že ruská „nabídka příměří“ má dva hlavní důvody: získat čas na odpočinek a také poškodit ukrajinskou image.

ISW píše, že Rusové chtěli příměří využít k odpočinku, zotavení a reorganizaci, aby mohli znovu „zahájit útočné operace v kritických úsecích fronty“. „Taková pauza by neúměrně prospěla ruským vojákům a Ukrajince by připravila o iniciativu,“ píše dál ISW.

Ve stejném duchu mluvil i poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak a také prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj chce Moskva využít Vánoce jako zástěrku, aby alespoň na chvíli zastavila ukrajinský postup na Donbasu.

Informační operace proti Kyjevu, Putin zachráncem

Zpráva ISW dodává, že Moskva ani neočekávala, že by Ukrajinci na oboustranné příměří přistoupili – to jí ovšem umožňuje kyjevské lídry vylíčit jako nevstřícné a neochotné podniknout kroky směřující k jednání.

Součástí této informační operace má být i vykreslení Ukrajiny jako země potlačující náboženské skupiny a vyobrazení Putina jako „skutečného ochránce“ křesťanství. Tomu ostatně odpovídá i výše zmíněný výrok Medveděva o „prasatech“.

To v narativu Kremlu zapadá do zpráv o raziích ukrajinské bezpečnostní služby SBU proti pravoslavné církvi napojené na Moskevský patriarchát a jejím duchovním.

A hodí se i do rámce ruské propagandy, která válku na Ukrajině obhajovala mimo jiné bojem proti domnělým „satanistickým“ prvkům v ukrajinské společnosti a přeneseně také sekularizovanému Západu symbolizujícímu v očích Kremlu úpadek.

Iniciativa Kremlu se ovšem setkala i s kritikou na ruských kanálech na telegramu, které se věnují informování a také propagandě o válečným vývoji. Kanál Rybar psal v té souvislosti o „házení perel sviním“.

Další kanály obvykle sladěné s putinovskou rétorikou psaly o laciném triku, který vyznívá poraženecky a neuspěje.

Reklama

Doporučované