Hlavní obsah

Proruští separatisté podle Kyjeva za 24 hodin 136krát porušili příměří

Foto: ČTK

V centru povstaleckého Doněcku bylo slyšet několik explozí. Agrese se stupňuje.

Reklama

Proruští separatisté podle Kyjeva za 24 hodin 136krát porušili příměří, což je dvakrát tak často jako za den předtím, kdy Ukrajina hlásila 66 takových incidentů.

Článek

S odvoláním na vyjádření ukrajinské armády o tom dnes informovala agentura Reuters. Napsala také, že v centru povstaleckého Doněcku bylo slyšet několik explozí. Co je způsobilo, ale není jasné. Povstalci ze samozvané Doněcké lidové republiky zase podle agentury TASS tvrdí, že jejich území od dnešní půlnoci ukrajinské jednotky ostřelovaly ve 12 případech. Mimo jiné podle nich přerušily dodávky elektřiny do několika obcí.

Kvůli silnému ostřelování Kyjev dnes ráno uzavřel jeden ze sedmi přechodů mezi územím ovládaným jeho silami a povstaleckými oblastmi. Zdůvodnil to tím, že není schopen garantovat bezpečnost civilistů v místě.

Agrese se zvyšuje

Počet incidentů na frontové linii na východní Ukrajině se tento týden prudce zvýšil. Obě strany se přitom vzájemně obviňují z provokací. Západní představitelé jsou přesvědčeni, že ze strany povstalců jsou cílené a mohou se stát záminkou pro ruský útok na Ukrajinu. Ten podle nich může přijít každým dnem.

U ukrajinských hranic má Rusko na svém území a na území spojeneckého Běloruska až 190 000 vojáků. Zhruba polovina z nich je podle Washingtonu v útočném postavení. Moskva, která od roku 2014 okupuje ukrajinský Krym a podporuje proruské separatisty na východě Ukrajiny, opakovaně popírá, že by chtěla na sousední stát zaútočit.

Reklama

Související témata:

Doporučované