Hlavní obsah

Průlom na dohled. Izrael nám slíbil vojenskou pomoc, tvrdí Kyjev

Foto: ChameleonsEye, Shutterstock.com

Jednou z variant je i dodávka systému protivzdušné obrany Iron Dome, který zaznamenává úspěchy při obraně Izraele při ostřelování z Pásma Gazy.

Reklama

aktualizováno •

Pokud se potvrdí, že Izrael poskytne Ukrajině vojenskou pomoc, bylo by to poprvé od začátku války. Dosud do Ruskem napadené země posílal jen humanitární pomoc.

Článek

Izrael slíbil Ukrajině dodat systém varování před střelami a drony, oznámil v neděli ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. „Je to pravda, slíbili nám to,“ řekl, aniž by uvedl další podrobnosti.

Izraelský varovný systém využívá k odhalení raket, střel a dronů radar i elektrooptická zařízení, určí jejich velikost a vyhodnotí hrozbu, kterou představují, píše server Times of Israel.

Izrael zvažuje, že by Ukrajině dodal i svůj věhlasný protiraketový deštník Iron Dome, informuje server Middle East Monitor s odkazem na slova premiéra židovského státu Benjamina Netanjahua.

„Otázku dodávek zbraní zvažovala a odmítla předchozí izraelská vláda. Tuto záležitost si nastuduji a odpovím na ni tím nejadekvátnějším způsobem,“ řekl v neděli premiér v rozhovoru pro francouzskou stanici LCI. Netanjahu se v prosinci do úřadu vrátil po rok a půl dlouhé přestávce.

Netanjahu dodal, že jeho „rozhodnutí bude v souladu s našimi národními zájmy“. Už v pátek deník Times of Israel informoval s odkazem na obeznámený zdroj, že premiér je svolný k tomu dodat Ukrajině „vojenské věci“ a informoval o tom francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Izrael od počátku ruské invaze zasílá na Ukrajinu pouze humanitární pomoc, dodávkám zbraní se vyhýbá, poznamenává deník Kyiv Independent. Židovský stát se totiž dlouhodobě snaží udržovat dobré vztahy i s Ruskem, a vyvažovat tak svou zahraniční politiku.

Reklama

Doporučované