Hlavní obsah

Průlomový trest za zvěrstva Asadova režimu. Bývalý důstojník dostal doživotí

Foto: Profimedia.cz

Syrské aktivistky přišly před budovu soudu v Koblenzi s fotografiemi obětí syrského režimu.

Reklama

Odsouzený Anwar Raslan řídil věznici syrské tajné služby přezdívanou „Peklo na Zemi“. Podle obžaloby se podílel na brutálním mučení nejméně 4 tisíc lidí. Německá justice se zabývá i dalšími podobnými případy.

Článek

Vrchní zemský soud v německém Koblenzi uznal bývalého plukovníka syrské armády Anwara Raslana vinným ze zločinů proti lidskosti. Udělil mu doživotní trest, jak žádala obžaloba.

Jak píše například stanice Deutsche Welle, jde o první proces na světě, který se zabýval mučením podporovaným syrskou vládou. Německý soud se Raslanovým případem zabývá na základě takzvaného principu univerzální jurisdikce, který dovoluje stíhat válečné zločiny i v zemích, kde nebyly spáchány.

Osmapadesátiletý Raslan je podle soudu zodpovědný za mučení nejméně 4 000 lidí v počátcích syrské občanské války, v letech 2011 a 2012. Odhaduje se, že zemřelo nejméně 30 lidí z těch, kteří se ve věznici tajné služby v Damašku dostali pod jeho kontrolu.

Zařízení pod Raslanovým vedením se přezdívalo Peklo na Zemi. Bývalý plukovník při výsleších podle obžaloby dohlížel na výslechy, při nichž se používaly elektrické šoky, vězni dostávali rány pěstmi či dráty a dozorci je i bičovali.

Raslan odmítl, že by kohokoli mučil nebo k tomu vydával rozkazy. Jeho obhájci žádali osvobozující verdikt a poukazovali na to, že koncem roku 2012 zběhl.

Proces začal v dubnu 2020. Loni v únoru už soud poslal na 4,5 roku do vězení Eyada al-Ghariba za to, že pomáhal zatýkání protestujících, kteří pak byli mučeni a vražděni. Odsouzen byl za podíl na zločinech proti lidskosti.

Právníci připravují podklady pro procesy s dalšími podezřelými. Momentálně se soustředí zejména na ty, kteří byli na vrcholu řetězce a kruté mučení řídili.

Syrský prezident Bašár Asad podle BBC naznačil, že proces sleduje. Jeho vláda ale opakovaně odmítla, že by nechala statisíce vlastních občanů mučit nebo zmizet.

Reklama

Doporučované