Hlavní obsah

První jachta ruského miliardáře míří do dražby. Peníze získá americká banka

Foto: Profimedia.cz

Axioma v gibraltarském přístavu.

Reklama

Luxusní jachtu Axioma zabavil v rámci sankcí Gibraltar. Nyní se stane první, která půjde do dražby. Peníze získá americká banka JP Morgan, jelikož u ní má ruský majitel lodi nesplacený úvěr.

Článek

Na délku měří 72,5 metru a kromě bazénu či vířivky je na palubě například 3D kino. Superjachta Axioma je skutečným vrcholem luxusu. Na palubě se pohodlně vyspí až 12 hostů v šesti kajutách a zároveň je zde místo pro 20 členů posádky.

Už brzy změní vlastníka. Loď ruského miliardáře Dmitrije Pumpjanského totiž půjde v úterý do dražby, jak píše The Guardian.

Gibraltarská vláda loď zabavila po uvalení sankcí na ruské oligarchy napojené na prezidenta Putina v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Obdobně bylo zabaveno již několik luxusních lodí patřících ruským boháčům. Axioma však bude první, která půjde do dražby.

Z prodeje luxusní jachty, jejíž cena se odhaduje na 68 milionů eur (více než 1,5 mld. Kč), však nebude profitovat ukrajinský lid, nýbrž americká investiční banka JP Morgan, u níž má údajně Pumpjanskij nesplacený úvěr ve výši 17 milionů eur.

Aukce je naplánována na úterý a jelikož bude položka uvedena pouze jediný den, očekává se, že se loď prodá za výrazně nižší částku, než jaká je její odhadovaná hodnota.

Loď byla postavena v roce 2013 a původně se jmenovala Rudé náměstí. Přestože ji vlastní Pumpjanskij, byla po několik let k dispozici milionářům k pronájmu. Zapůjčení na týden stálo astronomických 549 tisíc eur (cca 13 mil. Kč) plus náklady.

Ocelový magnát

Dmitrij Pumpjanskij je majitelem společnosti OAO TMK, která vyrábí ocelové potrubí a je dodavatelem pro státního energetického giganta, společnost Gazprom. Podle britského ministerstva zahraničí je miliardář jedním z nejbližších spolupracovníků prezidenta Putina, píše BBC.

Velký přehled sankcí

Sankce míří jak na ruskou ekonomiku, tak na odvětví technologií či energií, média nebo na soukromé vlastnictví ruských oligarchů a politiků.

Na osmapadesátiletého Pumpjanského, jehož jmění se odhaduje na téměř dvě miliardy eur, byly uvaleny sankce ze strany Británie, Evropské unie i Spojených států.

Banka JP Morgan uvedla, že když se miliardář stal cílem sankcí, byly tak porušeny podmínky smlouvy o půjčce. Banka následně vyzvala soud v Gibraltaru, aby jeho jachtu zabavil a prodal.

Mluvčí soudu uvedl, že Axioma byla zadržena z důvody žaloby, která byla podána u nejvyššího soudu. „Vzhledem k tomu, že prodej probíhá formou dražby, podle soudního příkazu není možné zveřejnit, jaká se očekává prodejní cena nebo kolik lidí projevilo zájem,“ dodal.

Banka nereagovala na dotazy, zda daruje nějaké peníze z prodeje na pomoc ukrajinským uprchlíkům a odmítla záležitost dále komentovat. Její mluvčí uvedl, že banka uvolnila již 10 milionů dolarů na pomoc s uprchlickou krizí na Ukrajině. Komentář ze strany majitele lodi se nepodařilo získat.

Reklama

Související témata:

Doporučované