Hlavní obsah

Pryč s tabákem. Nový Zéland chystá doživotní zákaz kouření pro mladé

Foto: Profimedia.cz

Kouření tabáku na Novém Zélandu může až za 5000 úmrtí ročně. Ilustrační fotografie.

Reklama

Novozélandská vláda chce skoncovat s kouřením. Podle návrhu nového zákona by se měl každoročně zvýšit minimální věk pro nákup cigaret o rok. Mladá generace by tak neměla mít možnost si za svého života legálně koupit cigarety.

Článek

Minimální věk pro nákup tabáku je na Novém Zélandu nyní 18 let. Od roku 2027 by se tato hranice měla postupně zvyšovat. „Chceme zajistit, že mladí lidé nikdy nezačnou kouřit… Lidé, kterým bude v době uvedení zákona v platnost 14 let, již nebudou mít za svého života možnost koupit si legálně tabák,“ prohlásila představitelka novozélandského ministerstva zdravotnictví Ayesha Verrallová.

Vláda chce návrh zákona předložit parlamentu v roce 2022 a podle Verrallové je pravděpodobné, že ho poslanci schválí. V platnost by nová norma mohla vstoupit v roce 2023. Vládní plán počítá rovněž s povolením prodeje tabákových výrobků jen s velmi nízkým obsahem nikotinu a také se snížením počtu obchodů, které tyto výrobky prodávají.

Cílem je, aby do roku 2025 kouřilo méně než pět procent Novozélanďanů, uvedla vláda. Množství kuřáků na Novém Zélandu již řadu let klesá; nyní kouří jen 11 procent dospělých, devět procent každodenně. Vyšší podíl kuřáků, 29 procent, je mezi původním maorským obyvatelstvem. Vládní plán počítá s vytvořením pracovní skupiny, která by měla pomoci omezit kouření mezi Maory.

Elektronických cigaret by se nový zákon týkat neměl. Podle Verrallové je kouření tabáku mnohem škodlivější a zůstává na Novém Zélandu hlavním důvodem úmrtí, jimž by se dalo zabránit. Ročně stojí až za 5000 úmrtími.

Novozélandští lékaři a zdravotničtí experti vládní plán přivítali. „Pomůže to lidem přestat s kouřením nebo se přeorientovat na méně škodlivé produkty. Závislosti u mladých lidí budou vznikat mnohem méně častěji,“ cituje BBC profesorku Janet Hookovou z Univerzity v Otagu.

Podle kritiků ale reforma podpoří černý trh, což ostatně přiznává i ministerstvo zdravotnictví, když podotýká, že bude muset být posílena celní správa. „Zvedne se vlna kriminality. Gangy a zločinci tu mezeru zaplní,“ varoval podle serveru Stuff předseda Svazu majitelů drobných podniků Sunny Kaushal.

Poukazuje zároveň i na to, že spousta menších obchodů je na zákaznících, kteří si přijdou koupit cigarety, závislá. Vláda se jim ale nechystá kompenzovat příjmy. „Všichni chceme nekuřácký Nový Zéland, ale cesta nesmí vést přes zničení drobných obchodů, životů a rodin,“ dodává Kaushal.

Reklama

Související témata:

Doporučované