Hlavní obsah

Putin povolil mobilizovat těžké zločince

Foto: Profimedia.cz

Ruský rezident Vladimir Putin hovoří s občany na Den národní jednoty na Rudém náměstí v Moskvě. Rusko, 4. listopadu 2022.

Reklama

Ruský prezident vyhlásil částečnou mobilizaci 21. září. Teď oznámil, že z lidí povolaných k armádě jich bylo již 49 tisíc nasazených do „bojové mise“. Čísla se liší od těch, která minulý týden předložil ministr obrany.

Článek

Déle než měsíc poté, co vyhlásil částečnou mobilizaci, oznámil ruský diktátor Vladimir Putin, jak se daří odvádět ruské muže k armádě.

Putina citovala Kremlem plně řízená agentura TASS, podle níž bylo mobilizováno 318 tisíc lidí. Z nich 49 tisíc již plní bojové mise.

„Příliv dobrovolníků do ozbrojených sil Ruské federace se nezastavuje, takže počet mobilizovaných již přesáhl 300 tisíc,“ prohlásil Putin.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu minulý pátek oznámil dokončení částečné mobilizace. Při té příležitosti uváděl o něco jiná čísla než teď Putin.

Mluvil o 218 tisících odvedencích ve výcviku a 82 tisících těch, kteří už byli nasazeni v konfliktní zóně, z toho 41 tisíc už mělo být v aktivní službě při svých jednotkách.

Rusko po mobilizaci

„Když v únoru došlo k invazi, byl jsem proti. Neudělal jsem ale nic. Po 21. září a Putinově mobilizaci jsem dostal hrozný strach. Byl jsem jako ochromený, celý den jsem prospal. Byl jsem v šoku, tohle jsem vůbec nečekal,“ popisuje své pocity v rozhovoru pro Seznam Zprávy 33letý Moskvan Leonid.

Šojgu tehdy přislíbil, že v budoucnu bude armáda v bojích na Ukrajinu spoléhat na dobrovolníky a profesionální vojáky a nebude mobilizovat další rezervisty. Zprávy o chystané mobilizaci nicméně ruští představitelé vytrvale odmítali i těsně před tím, než ji Putin vyhlásil.

Šojgu přiznal, že během mobilizace se ruské úřady dopustily různých přehmatů, a armáda proto bude muset přijmout některá nápravná opatření.

„Na základě zkušenosti z provádění speciální vojenské operace se musíme zamyslet a přijmout nápravné kroky,“ reagoval tehdy Putin.

Mobilizace těžkých zločinců

Navzdory slovům u ukončení mobilizace Putin podepsal dekret, který v případě vyhlášení další umožňuje povolat zločince odsouzené za závažné trestné činy, informovala v pátek státní agentura TASS.

Ruské zákony to dosud neumožňovaly, byť ve věznicích už verbovala nové bojovníky žoldnéřská skupina vagnerovců (více například zde), která se těší přímé podpoře Putina.

Ani podle nových pravidel nebude možné mobilizovat všechny vězně, povolávací rozkaz by neměli dostat např. lidé odsouzení za nelegální nakládání s radioaktivními materiály, vlastizradu, špionáž, ohrožení života úřední osoby, vojenskou vzpouru nebo třeba veřejné výzvy k extremistickým činům.

Jaká je realita, popsal v tomto rozhovoru pro Seznam Zprávy ukrajinský novinář a bloger Volodymyr Zolkin, který zpovídá ruské zajatce.

„Zásadní rozdíl je v tom, že zatímco během prvních dvou vln bojovali na Ukrajině vojáci z povolání, během té třetí vlny jsou to prostě bezdomovci či trestanci. Již máme první zajatce s AIDS nebo tuberkulózou. Mají speciální náramky, které svědčí o jejich nemocech. Alkoholici, narkomani, násilníci, prostě kdokoliv,“ uvedl Zolkin. „Pokud Rusové z těch prvních dvou vln alespoň věděli, co je boj a co by měl dělat voják, tak tady je to jiné. Bohužel je jich ale hodně. Rusko bude posílat svou hordu tak dlouho, dokud to bude Putin potřebovat.“

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované