Hlavní obsah

Putin letos nepromluví na tradiční velké tiskové konferenci

Foto: Shag 7799, Shutterstock.com

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

V posledních desetiletích to bývala tradice, letos se ale neuskuteční. Řeč je o každoroční velké tiskové konferenci, kde ruský prezident Vladimir Putin odpovídal na otázky novinářů i několik hodin.

Článek

Putin pořádal tiskovou konferenci takřka do začátku tisíciletí a při příležitosti konce roku odpovídal na otázky ruských i zahraničních žurnalistů.

Letos ovšem před novináři nevystoupí, jak podle státní agentury TASS informoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Do Nového roku nebude. Zároveň počítáme s tím, že prezident si možnost pohovořit s novináři i tak najde,“ prohlásil.

Prosincová tisková konference přitom byla jedna z mála příležitostí, kdy mohli reportéři, včetně zahraničních zpravodajů, klást Putinovi otázky přímo. Deník The New York Times upozornil, že na současná Putinova vystoupení je vpuštěna jen omezená skupina Kremlem prověřených reportérů.

Oznámení přichází v době, kdy ruská ekonomika oslabuje pod vlivem sankcí a Moskvě se příliš nedaří ani na ukrajinském bojišti, kde v posledních měsících nezaznamenala výraznější úspěch.

Stojí za připomenutí, že v předchozích letech Putin věnoval většinu velké tiskové konference zodpovídání jednoduchých dotazů novinářů podporujících režim. Současně odbýval nepříjemné otázky zahraničních médií, což umožnilo jeho administrativě chlubit se svou transparentností, popsal deník The Guardian.

Nejnovější zprávy z bojiště

Rusko-ukrajinská válka je nadále v jakési „statické“ fázi. Linie fronty se nehýbou, byť střety probíhají na celé řadě míst. Ostatně obrana na obou stranách je čím dál propracovanější.

Loni Putin odpovídal zhruba čtyři hodiny. Chválil ruskou ekonomiku a zmínil, že vnímá možné rozšiřování NATO směrem na východ jako hrozbu.

Od roku 2001 uspořádal sedmnáct takových tiskových konferencí. Letos to bude poprvé od roku 2005, kdy ji během svého působení v úřadu prezidenta v daném roce vynechá. Mezi lety 2009 a 2011, kdy zastával funkci premiéra, se nekonala.

Reklama

Související témata:

Doporučované