Hlavní obsah

Putin využívá Stalinův odkaz k podpoře války

Foto: Shutterstock.com

Snímek z protiválečné demonstrace.

Reklama

Po celém Rusku se znovu objevují připomínky sovětského diktátora Josifa Stalina. Nově vztyčené sochy, prim v učebnicích historie i oslavná centra. Podle odborníků využívá Putin Stalinův odkaz k utužení podpory války na Ukrajině.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ačkoliv je zodpovědný za masové popravy, síť pracovních táborů či rozsáhlý hladomor, který si vyžádal miliony mrtvých, v současném Rusku hraje Josif Vissarionovič Stalin jednu z hlavních rolí válečné propagandy.

Na místech po celé zemi vznikají památky, které připomínají život a odkaz sovětského diktátora. Režim ruského prezidenta Vladimira Putina se za jejich pomoci snaží utužit nynější společnost, napsal list The Telegraph.

Stalinovu osobnost Putin vyzdvihuje dlouhodobě a využívá ji k obhajobě některých svých kroků, od vpádu na Ukrajinu se nicméně šíření diktátorova odkazu zintenzivnilo. Vedle vztyčování dalších soch a bourání památníků jeho obětí začali zejména zástupci komunistických stran budovat centra představující Stalina jako „velkého muže historie“.

Za hlavní cíl resuscitace Stalinova kultu odborníci označují Putinovu snahu získat si podporu veřejnosti pro vedení války na Ukrajině, a to i za pomocí připodobňování nynějšího konfliktu k druhé světové válce a boji proti nacismu.

„Říkají, že teď na Ukrajině bojují proti nacistům – Velká vlastenecká válka v druhé edici. Takže Stalin jako muž, který porazil nacismus, tvoří pro režim dobrou image a inspiraci,“ řekl pro Telegraph Stephen Hall, docent ruské politiky na Bath University.

Chystané prezidentské volby

Vlekoucí se válka na Ukrajině, pochod Vagnerovy skupiny na Moskvu a západní sankce komplikující život Rusů. Za poslední měsíce ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi mohla podrazit nohy řada událostí.

Průzkumy mu nicméně i nadále přisuzují velkou podporu Rusů a s blížícími se prezidentskými volbami se nezdá, že by něco mohlo narušit všeobecně předpokládaný scénář: Tedy že v čele Ruska bude i po dalších šest let stát muž, který rozpoutal dobyvačnou a krvavou válku na Ukrajině.

Sociolog Ilya Kolmanovsky soudí, že využívání Stalina může nejlépe fungovat právě v době, kdy Rusko vede válku. „Společnost nežije svým každodenním životem, ale existuje ve stavu mobilizace. Stát udržuje lidi ve stavu mobilizace pod hrozbou útoku, což zase ospravedlňuje autokracii a nutnost silné ruky,“ vysvětlil v komentáři pro stanici RFE/RL.

Vedle toho vznikají Stalinovy sochy na místech, kde by to v minulosti bylo těžko myslitelné - v Kazani na lavičce u školy nebo v Pskově u kostela, kde podobiznu diktátora dokonce vysvětil kněz, byť Stalinův vztah k náboženství byl velmi kritický.

Po celém Rusku se nyní nachází více než 100 Stalinových pomníků, z nichž většina byla podle RFE/RL postavena za 24 let vlády prezidenta Putina.

Nové učebnice a bourání památníků obětí

Stalin se dostává i k nejmladším dětem, a to v nově schválených učebnicích, kde je diktátor prezentován jako progresivní politik. O teroru, který za jeho vlády panoval, není v materiálech podle nezávislého serveru Meduza ani zmínka.

Vymazat kritické vzpomínky na Stalina se režim snaží i bouráním pomníků a strháváním pamětních desek, které patří obětem jeho vlády.

„Kampaň za zmizení pomníků probíhá po celé zemi. Ve většině případů nejsou pachatelé vandalismu dopadeni a policie s tím nic nedělá,“ uvedla Alexandra Polivanova, výzkumná pracovnice skupiny pro lidská práva Memorial, jejíž činnost je v Rusku zakázaná.

Co se učí děti v Rusku?

Výuka o geopolitice, diskuze na současná témata, zpívání hymny nebo vyvěšování vlajky. Tak bude vypadat podle nových plánů ruské vlády výuka dětí už od první třídy. Odborníci se shodují, že jde o pokusy režimu vštípit ideologii a mobilizovat společnost už od těch nejmladších.

Stalinovo jméno by se podle serveru Meduza mohlo v blízké době znovu objevit na mapě Ruska. Kreml totiž usiluje o přejmenování Volgogradu zpět na jeho někdejší název - Stalingrad.

Vzrůstající popularitu Stalina v Putinově režimu dokazují i data. Nezávislá organizace Levada Center se počátkem 90. let začala Rusů ptát na jméno „největší osobnosti všech dob a národů“. Zatímco v roce 1994 získal sovětský diktátor v průzkumu asi 20 procent hlasů a v žebříčku obsadil čtvrté místo, v roce 2012 však převzal první místo a udržuje si ho dodnes.

Reklama

Doporučované