Hlavní obsah

Ruské školy připravují děti na válku. Učí je střílet a přepisují učebnice

Foto: Profimedia.cz

Malí kadeti na Moskevské vojenské škole Suvorov. Ilustrační snímek.

Reklama

Ve školách nosí uniformy a cvičí pochody. Trénují kopání zákopů, házení granátem nebo střelbu skutečnou municí. Ruské děti se připravují na válku a děje se tak po celé zemi.

Článek

Zprávu přinesla americká stanice CNN. Podle jejích zdrojů militarizace ruských veřejných škol zesílila po ruské invazi na Ukrajině. Není nicméně nástrojem vlasteneckého cítění v zemi, ale účelově řízená Kremlem.

Investice jsou obrovské. Podle nedávného prohlášení tamního ministra školství Sergeje Kravcova existuje na ruských školách a učilištích kolem 10 tisíc takzvaných „vojensko-patriotických“ klubů a jejich činnosti se účastní čtvrt milionu lidí.

Letos v srpnu ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který zavádí nový povinný předmět na školách: Základy bezpečnosti a obrany vlasti. Resort školství v rámci této iniciativy propagoval například kurzy, které zahrnují exkurze do vojenských jednotek, „vojensko-sportovní hry, setkání s vojenským personálem a veterány“ nebo kurzy o bezpilotních letounech.

Studenti středních škol se v rámci tohoto programu učí používat ostrou munici „pod vedením zkušených důstojníků vojenských jednotek nebo instruktorů výhradně na palební čáře“.

V rámci této iniciativy také dochází k přepisování moderních dějin. Standardní učebnice „Dějiny Ruska“ má nyní na obálce Krymský most a novou kapitolu věnovanou nedávné historii Ukrajiny. Jsou zde oddíly nazvané „Falšování dějin“, „Oživení nacismu“, „Ukrajinský neonacismus“ nebo „Rusko je zemí hrdinů“.

Mohlo by vás zajímat

Putin má rád lidi, co jsou mocní, ale ne tolik, aby ho vyzývali. Tak odborníci popisují vlastnosti, které by měl mít nový lídr vagnerovců. Ti se po smrti Prigožina protloukají v Rusku, kde po nich sáhla konkurence, nebo v Africe.

CNN dále uvádí, že v nové kapitole se nepravdivě tvrdí, že Ukrajina „otevřeně prohlásila, že chce získat jaderné zbraně“ a že „proti Rusku byly zavedeny bezprecedentní sankce, protože Západ se snaží všemi způsoby položit ruskou ekonomiku“.

Program pro školy je nicméně letos v testovací fázi. Celoplošně by měl být zavedený až příští rok.

Od Pacifiku po Černé moře

S vojenským výcvikem se tak setkávají děti již od sedmi let, uvádí dále CNN. Svědectví přímo z jednotlivých ruských měst získali novináři na základě lokálních médií a sociálních sítí.

Například letos v červenci se belgogradské děti zúčastnily cvičení, které zahrnovalo použití automatických zbraní, sestavení kulometů a překonání překážkové dráhy. Sedmi- nebo osmileté děti v Krasnodaru zase v květnu pochodovaly v armádních a námořních uniformách, některé s napodobeninami automatických zbraní, a míjely hodnostáře na pódiu.

Salutování a pochodování dětí před funkcionáři probíhalo také ve městě Vologda na severozápadě Ruska, na pacifickém ostrově Sachalin nebo Jejsku na Azovském pobřeží.

Děti také různými způsoby oslavují symboliku toho, co Kreml nazývá „speciální vojenskou operací“ na Ukrajině. Ve městě Astrachaň tak místní děti z mateřských škol oblečené v uniformách měly k dispozici vozidla na hraní ozdobená písmenem Z.

Studenti, především ti starší, se ale do vojenských aktivit zapojují i aktivně. Školou povinné děti ve Vladivostoku například šijí vojákům kalhoty a čepice, ve Vladimiru při hodinách pracovní výchovy šijí balaklavy a studenti technické školy ve Voroněži dostali zase za úkol pro ruskou armádu vyrobit mobilní kamna a zákopové svíčky. Pomáhají také sirotci v Burjatsku. Ti pro ruské vojáky bojující na Ukrajině šijí amulety pro štěstí.

Ruská mládež je také motivovaná, aby se zapojovala do sportovních vojenských her. Ty právě skončily například (okresní finále) v Orenburské oblasti. 180 sportovců ze 14 týmů - včetně nelegálně anektovaných oblastí Ukrajiny - se zúčastnilo různých soutěží: hodu granátem, cvičného drilu, překonávání překážkové dráhy, sestavování útočné pušky Kalašnikov, skladového vybavení a kvízu z vojenské historie, píše CNN.

Cílem je podle ministerstva obrany „pěstovat smysl pro vzájemnou pomoc, kamarádskou podporu, vysoké morální a psychologické kvality a připravit mladou generaci na službu v ozbrojených silách Ruské federace“.

Reklama

Doporučované