Hlavní obsah

Putin zveřejnil první prohlášení od Prigožinovy vzpoury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin na archivním snímku.

Reklama

Putin v prvním vystoupení od konce vzpoury pod vedením Jevgenije Prigožina poděkoval ruskému průmyslu za to, jak se vyrovnal s externími výzvami, jimž v poslední době čelil.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin na stránkách Kremlu vydal své první prohlášení od ozbrojené vzpoury žoldnéřské Vagnerovy skupiny. Agentury neinformují o tom, že by se k události nějak vyjádřil. Není jasné, kdy a kde prezident projev nahrál.

Agentura Reuters píše, že Putin blahopřál ruským průmyslníkům. Na fóru s názvem „Inženýři budoucnosti“ vyzdvihoval, že zajistili „stabilní fungování“ ruského průmyslu v tváří tvář „několika vážným externím výzvám“, shrnuje agentura AFP.

Putin naposledy vystoupil (kromě nedělního zřejmě předtočeného rozhovoru pro ruskou televizi) s veřejným projevem v sobotu dopoledne, kdy vzpouru pod vedením zakladatele vagnerovců označil za „kudlu do zad“ a slíbil její tvrdé potlačení a přísné potrestání viníků.

Večer ale Prigožin oznámil, že postup na Moskvu zastavuje. Dohodu mezi ním a ruským vedením zprostředkoval běloruský prezident Alexandr Lukašenko, jak oznámil Minsk a potvrdil Kreml. Ujednání zajistilo vůdcům vagnerovců beztrestnost, samotný Prigožin podle něj má odejít do Běloruska.

Podle informací ruského listu Kommersant nebo agentury TASS ale ruské úřady zatím stíhání Prigožina nezastavily.

Bojovníci vagnerovců, kteří v noci z pátku na sobotu mj. obsadili víc než milionový Rostov na Donu na jihu země, se po dohodě vrátili na své základny.

Reklama

Doporučované