Hlavní obsah

Putinův tvrdý úder rozjásal jeho nohsledy. Jen tak dál a vyhrajeme, volají

Foto: Profimedia.cz

V centru Kyjeva jedna střela v pondělí dopadla těsně vedle lávky, která vede nad ulicí Volodymyrský uzviz.

Reklama

Zpravodajové státních médií pondělní ruské útoky chválili jako přiměřenou a dlouho očekávanou odpověď na úspěšnou ukrajinskou protiofenzívu a víkendový útok na most mezi Ruskem a okupovaným Krymem.

Článek

Raketový útok Moskvy na města po celé Ukrajině (více zde), k němuž došlo v pondělí, vyvolal oslavné komentáře ruských představitelů a prokremelských odborníků, kteří v posledních týdnech aktivně kritizovali ruskou armádu za řadu trapných neúspěchů na bojišti. Upozornila na to agentura AP.

Jen pondělní údery zabily nejméně 19 lidí, desítky zranily. Zaměřily se na klíčovou civilní infrastrukturu, ale ruské bomby dopadly i na dětské hřiště a kanceláře. V úterý dopadly rakety například na autosalon v Záporoží, kde zemřel jeden člověk, nebo na tepelnou elektrárnu ve Vinnycké oblasti.

Přední moderátor stanice RT Anton Krasovskij v pondělí zveřejnil video, na němž tančí na balkoně v čepici se symbolem Z, který ruské síly při invazi na Ukrajinu malovaly na vojenská vozidla. V dalším příspěvku na Telegramu uvedl: „Poškození ukrajinského elektrického vedení je málo. To nestačí!“

Jiný novinář státní televize, Andrej Medveděv, podle AP označil pondělní útoky za „logický krok, který nejen společnost již dlouho požadovala – vojenská situace si žádala jiný přístup k bojovým akcím“.

„A tak se také stalo. Ale změní to něco?“ napsal Medveděv, který pracuje pro ruskou státní televizní skupinu VGTRK a je členem moskevské městské rady, na Telegramu. „Pokud se údery na kritickou infrastrukturu stanou pravidelnými, pokud se údery na železnice, mosty a elektrárny stanou součástí naší taktiky, pak ano, to (situaci) změní,“ dodal.

Mnozí z prokremelských odborníků také tvrdí, že Moskva by měla pokračovat v intenzitě pondělních úderů, aby nyní vyhrála válku. Někteří analytici podle AP naznačují, že se ruský prezident Vladimir Putin stává „rukojmím názorů svých spojenců“.

Ukrajina vrací úder

„Ukrajinské síly ostřelovaly elektrickou rozvodnu ve městě Šebekino na hranicích s ukrajinskou Charkovskou oblastí,“ uvedl gubernátor ruské Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladko.

„Putinova iniciativa slábne a (on) se stává stále závislejším na okolnostech a těch, kteří pro něj ‚vítězství‘ (na Ukrajině) tvoří,“ napsala na Telegramu v pondělním internetovém komentáři zakladatelka nezávislého think-tanku R.Politik Taťjana Stanovajová.

„Strach z porážky je tak silný, zejména pro ty, kteří jsou nyní plně ponořeni do tohoto vojenského podniku, že se Putinova nerozhodnost… stala problémem,“ dodala analytička.

Putin se nicméně zachoval rozhodně v pondělí ráno, kdy Rusko současně vypálilo desítky raket na ukrajinská města, zabilo a zranilo desítky lidí a způsobilo bezprecedentní škody na kritické infrastruktuře Ukrajiny.

Rakety zasáhly víc než tucet měst, většinou regionálních metropolí a vyřadily z provozu elektrické vedení, poškodily železniční stanice a silnice. Řada měst zůstala bez dodávek vody. Poprvé po několika měsících explodovaly ruské rakety v centru Kyjeva, hlavního města Ukrajiny, v nebezpečné blízkosti vládních budov.

„Přichází odpověď,“ napsala v pondělí po útocích na twitteru šéfka státem financované televize RT Margarita Simonjanová. „Krymský most byl od samého počátku právě tou červenou linií.“

Lídr Čečenska Ramzan Kadyrov uvedl, že je nyní s průběhem „speciální vojenské operace“ Kremlu na Ukrajině „stoprocentně spokojen“. Kadyrov patří k nejhorlivějším zastáncům „drastičtějších opatření“, včetně použití jaderných zbraní s nízkou účinností, jak píše agentura AP.

Hrozí Ukrajině útok z další strany?

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko v pondělí oznámil, že do země pozval nové ruské vojáky, a zároveň obvinil Ukrajinu z přípravy útoku proti své zemi. Kyjev už delší dobu varuje před vpádem z běloruské strany, v úterý ale ukrajinský generální štáb uvedl, že bezprostředně to nehrozí. Přesto se na to ukrajinská armáda připravuje.

Jásot příznivců Kremlu doprovázely požadavky, aby Putin a ruská armáda pokračovali v tempu a intenzitě útoků a škodách způsobených na ukrajinské infrastruktuře. Moskvou dosazený gubernátor Krymu Sergej Aksjonov podle AP označil pondělní údery za „dobrou zprávu“.

„Kdyby se takové akce na zničení infrastruktury nepřítele podnikaly každý den, pak bychom vše dokončili v květnu a kyjevský režim by byl poražen. Doufám, že nyní se tempo operace nezpomalí,“ napsal Aksjonov.

Putinovi příznivci již několik týdnů vyzývají, aby se ruská armáda na Ukrajině uchýlila k drastičtějším krokům. Tyto výzvy zesílily o víkendu po výbuchu na Kerčském mostě spojujícím Krym s Ruskem; tento nejdelší evropský most je významným symbolem ruské vojenské síly. U otevření tohoto mostu v roce 2018 stál sám ruský prezident Vladimir Putin.

Simonjanová na sociálních sítích nad reakcí Moskvy na sobotní útok na most příliš neváhala. „A?“ napsala.

„Je to jeden z těch případů, kdy země potřebuje ukázat, že umí vrátit úder,“ napsal Alexander Kots, válečný zpravodaj populárního prokremelského bulvárního listu Komsomolskaja pravda.

Reklama

Doporučované