Hlavní obsah

Raketa zasáhla sídlo lídra separatistů. DLR viní Ukrajinu

Foto: Profimedia.cz

Budova správy samozvané Doněcké lidové republiky po úterním úderu.

Reklama

Ukrajina se k odpovědnosti za útok nepřihlásila, ale zásah budovy potvrdila. Podle prvních zpráv při něm nikdo nezemřel a v pořádku je i lídr samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin.

Článek

Ukrajinské síly zasáhly v Doněcku na východní Ukrajině budovu správy separatistické Doněcké lidové republiky (DLR). Podle agentury TASS to uvedla administrativa šéfa mezinárodně neuznávané DLR Denise Pušilina.

V budově po dopadu rakety začalo hořet. Ukrajinci objekt zasáhli pomocí raketového systému HIMARS dodaného z USA, uvedl zástupce ministra pro informace separatistické republiky.

Kyjev se k odpovědnosti za útok nepřihlásil, zásah správy DLR ale na komunikační platformě Telegram potvrdil Serhij Leščenko z ukrajinské prezidentské kanceláře.

Útok si podle prvních zpráv nevyžádal oběti ani zranění, napsala agentura Interfax. Doplnila, že Pušilin se nachází v bezpečí.

Zasažená budova je viditelně poškozena, sdělili Interfaxu svědci z místa. Kromě objektu správy DLR zasáhly ukrajinské síly v Doněcku podle proruských separatistů také hotel, doplnila agentura.

Analýza dalšího vývoje války

Dosavadní dodávky munice a vojenské techniky pro Ukrajinu dokázaly situaci na bojišti pozměnit, ale ne překlopit rovnováhu. V pomalé, opotřebovací válce nemá po půl roce nikdo rozhodnou převahu.

Pušilin po útoku obvinil Západ, že dodává Ukrajině zbraně, které jsou podle něj používány k útokům na rezidenční oblasti v Doněcku. Svá obvinění vznesl ve videozáznamu, který natočil před poškozenou budovou svého úřadu a který zveřejnil na komunikační platformě Telegram.

Starosta města Alexej Kulemzin mezitím podle agentury TASS uvedl, že v centru Doněcku při jiném dnešním ostřelování ukrajinských sil zemřeli tři lidé.

O víkendu podle médií narazil dron do budovy velitelství ruské Černomořské flotily na poloostrově Krym. Ruskem dosazený sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev ale podle agentury TASS uvedl, že dron nad velitelstvím sestřelila protivzdušná obrana.

Reklama

Doporučované