Hlavní obsah

Reakce na rozhodnutí o potratech v USA: hrůza i souhlas

Foto: Profimedia.cz

K budově nejvyššího soudu ve Washingtonu přišly skupiny zastánců i odpůrců práva na potraty.

Reklama

Reakce na výnos amerického nejvyššího soudu přichází ze všech amerických politických pater i z úst světových lídrů.

Článek

Dnešní rozhodnutí amerického nejvyššího soudu o zrušení práva na potrat je podle prezidenta Joea Bidena tragický omyl a výsledek extremistické ideologie. Prezident tak uvedl v poledním proslovu z Bílého domu. Slíbil, že udělá vše, co je v jeho silách, aby ochránil práva žen ve státech, v nichž důsledek tohoto rozhodnutí nejvíce pocítí. „Toto rozhodnutí vrací Ameriku doslova o 150 let zpět, podle mne je to smutný den pro tuto zemi,“ řekl Biden.

Proti výroku nejvyššího soudu se vyslovila i předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, podle níž jde o „kruté rozhodnutí, které je šokující a srdcervoucí“. „Republikány kontrolovaný nejvyšší soud dnes splnil temný cíl republikánů připravit ženy o právo na vlastní rozhodnutí týkající se jejich zdraví a dětí… Kvůli převaze republikánů v nejvyšším soudu jsou dnes americké ženy méně svobodné, než byly jejich matky,“ sdělila Pelosiová. Dodala, že demokraté budou nadále usilovat o to, aby se verdikt z roku 1973 stal zákonem.

Dnešní verdikt kritizovala i newyorská guvernérka Kathy Hochulová. „Nejvyšší soud dnes omezil právo milionů Američanek bez ohledu na jejich zájem, a co je důležitější, bez ohledu na jejich životy. Možnost přerušení těhotenství je základní lidské právo a v New Yorku zůstane dostupné a legální,“ napsala guvernérka ve svém tweetu.

Demokrat a bývalý prezident Barack Obama obvinil soud z útoku na „základní svobody milionů Američanek“. „Nejenom, že dnes soud zvrátil historický precedens starý téměř 50 let, ale ponechal věc, která patří k nejosobnějším, na vůli politiků a ideologů,“ sdělil Obama.

Naopak někteří rozhodnutí soudu kvitovali s povděkem. Bývalý prezident Donald Trump rozhodnutí soudu ocenil. „Je to v souladu s ústavou a vrací právo tam, kde mělo už dlouho být. Myslím, že nakonec to bude fungovat pro všechny,“ prohlásil. Na otázku v rozhovoru s televizí Fox News, jak vidí vlastní roli v tomto rozhodnutí, protože sám jmenoval do nejvyššího soudu tři soudce, odpověděl: „Rozhodl Bůh.“

Pozitivně přijal verdikt také vůdce senátní republikánské menšiny Mitch McConnell. „Miliony Američanů strávily polovinu století modlitbami, pochody a prací směřující k dnešnímu historickému vítězství práva a nevinného života. Jsem hrdý, že jsem s nimi při té dlouhé pouti byl a sdílím dnes jejich radost,“ prohlásil McConnell.

Republikánská guvernérka Iowy Kim Reynoldsová uvedla, že „jako guvernérka si neodpočine, dokud nebude zajištěna ochrana a respekt každému nenarozenému Iowanovi“.

Johnson: Je to krok zpět

Podle britského premiéra Borise Johnsona je dnešní verdikt amerického nejvyššího soudu, který zrušil právo na potrat, krokem zpátky. „Jde o velice důležité rozhodnutí… a je to velký krok zpět,“ řekl Johnson, který je nyní na setkání zemí Commonwealthu ve Rwandě. „Vždy jsem věřil, že každá žena má právo volby, a tento názor zastávám i nadále. Také proto má Británie takové zákony, jaké má,“ dodal.

Kanadský premiér Justin Trudeau označil soudní verdikt za „strašlivý“ a řekl, že hluboce soucítí se ženami, které kvůli němu přijdou o právo na potrat. „Žádná vláda, politik ani muž by neměli ženě nařizovat, co smí a nesmí dělat se svým tělem,“ napsal Trudeau na twitteru.

„Potrat je základním právem všech žen. Musíme ho chránit. Chci vyjádřit solidaritu se všemi ženami, jejichž svobody dnes americký nejvyšší soud narušil,“ řekl k rozhodnutí francouzský prezident Emmanuel Macron.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International hovoří v tiskové zprávě o „chmurném milníku“ amerických dějin. „Miliony lidí, kteří mohou v USA otěhotnět, nyní čelí budoucnosti, kdy nebudou moci dělat hluboce osobní rozhodnutí, která se týkají jejich těl, budoucnosti a živobytí jejich rodin. Tento verdikt se týká každého člověka ve Spojených státech, bez ohledu na to, zda může přijít do jiného stavu,“ uvedla Amnesty International.

Rozhodnutí naopak uvítala Papežská akademie pro život ve Vatikánu. Podle ní ochrana lidského života nemůže být omezena na ochranu práv jednotlivce, protože jde o záležitost „širšího společenského významu“. Šéf akademie, arcibiskup Vincenzo Paglia, uvedl, že verdikt je pro západní společnost silnou pohnutkou pro reflexi.

Reklama

Související témata:

Doporučované