Hlavní obsah

Reakce na ruská referenda: G7 výsledky neuzná, NATO zesílí podporu Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Muž na snímku se registruje k referendu o připojení okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku.

Reklama

Skupina zemí G7 i Severoatlantická aliance odsoudily referenda v Ruskem okupovaných oblastech Ukrajiny.

Článek

Skupina vyspělých zemí G7 v pátek prostřednictvím mluvčího německé vlády odsoudila referenda konající se v Ruskem okupovaných oblastech Ukrajiny. Moskva se podle G7 snaží o vytvoření „falešné záminky“ pro změnu statusu suverénních ukrajinských území, napsala agentura Reuters.

„Tato referenda, která se zdají být krokem k ruské anexi, nikdy neuznáme. Stejně tak nikdy neuznáme ruskou anexi, pokud k ní dojde,“ stojí v prohlášení G7.

Na uspořádání pseudoreferend reagovala také Severoatlantická aliance. Generální tajemník Jens Stoltenberg v pátek uvedl, že NATO zvýší svou pomoc Kyjevu.

„Naší odpovědí, odpovědí NATO, je zesílení podpory,“ řekl Stoltenberg. „Nejlepší způsob, jak ukončit tuto válku, je dále posílit Ukrajince na bojišti, aby si v určité fázi mohli sednout a dosáhnout řešení, které bude pro Ukrajinu přijatelné a které zachová Ukrajinu jako suverénní, nezávislý národ v Evropě,“ dodal.

V okupovaných oblastech vyhlásilo Rusko pseudoreferenda

V ukrajinských regionech, které obsadila ruská armáda, se od pátečního rána hlasuje o připojení k Rusku. Očekává se, že Kremlem dirigovaná referenda dopadnou podobně jako hlasování v roce 2014, kterým Moskva ospravedlnila anexi poloostrova Krym.

Takzvaná referenda začala v pátek v samozvané Doněcké lidové republice (DNR) a Luhanské lidové republice (LNR) na východě Ukrajiny, které od roku 2014 ovládají proruští separatisté. Plebiscity se konají také v těch částech ukrajinské Záporožské a Chersonské oblasti, které okupuje ruská armáda.

Proruské úřady ve středu rozhodly o dočasném připojení některých částí Mykolajivské oblasti k Chersonské oblasti, což umožnilo uspořádat referendum i tam. Hlasování potrvá do úterý.

Členy G7 jsou Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo, Spojené státy, Británie a Evropská unie jako celek. Členem někdejší skupiny G8 bylo i Rusko, jeho členství bylo ale pozastaveno v roce 2014 po anexi Krymu.

Reklama

Doporučované