Hlavní obsah

„Největší porážka od pádu SSSR!“ Ruští propagandisté zuří, Kadyrov tleská

Foto: Profimedia.cz

Surovikin se zachoval jako skutečný vojenský generál, který se nebojí kritiky, okomentoval ruský ústup z Chersonu čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.

Reklama

Co přesně Rusko stažením sil z Chersonu sleduje, zůstává nejasné. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov a šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin rozhodnutí uznale vítají. Populární propagandistické kanály mezitím ruské orgány ostře kritizují.

Článek

Ministr obrany Sergej Šojgu a šéf ruské vojenské operace Sergej Surovikin ve středu oznámili, že se ruské jednotky stahují z města Cherson na jihu Ukrajiny. Ústup odůvodnili tím, že se město a přilehlé obce nedají zásobovat a že životy lidí jsou v ohrožení. Krok podle nich také pomůže zachovat „to nejdůležitější“, čímž mají být životy vojáků a celková bojeschopnost vojsk.

Podle serveru Al-Džazíra ale možná za rozhodnutím bylo více než jen logistické důvody. Zdroj, který pracoval v ruské správě okupovaného Chersonu, novinářům serveru řekl, že stažení vojsk bylo naplánováno už před více než měsícem. „O tomto rozhodnutí jsem byl informován 3. října,“ uvedl zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

„Bylo to politické rozhodnutí. Bylo tam (stále) mnoho vojáků – osobně jsem viděl tanky převážené přes Dněpr k útoku na Mykolajiv. Ale vše bylo po uzavřených jednáních zrušeno. Je to zvláštní. Muselo dojít k dohodám na velmi vysoké úrovni,“ vysvětluje zdroj.

Jeho slova jsou v souladu s dřívějšími zprávami nezávislého ruského serveru Meduza, kterému zdroj blízký Kremlu řekl, že ruské vojsko je připravené opustit alespoň část okupovaného Chersonu, aby mohlo obnovit mírová jednání s Ukrajinou. Podle serveru jde o zástěrku, která má Rusku umožnit přeskupit jednotky posílené čerstvě mobilizovanými branci a připravit se na nový útok.

Slova chvály i ostrá kritika

Co přesně Rusko stažením sil z Chersonu sleduje, zůstává nejasné. Ukrajina k výrokům Ruska zůstává skeptická a vyčkává. „Budeme se pohybovat velmi opatrně, bez emocí, bez zbytečného rizika,“ uvedl ve středu večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V Rusko mezitím rozhodnutí sbírá rozporuplné reakce. Zatímco někteří nový krok vychvalují jako správné rozhodnutí, jiní nemohou ruské armádě odpustit, že se bez boje vzdává tak důležitého města, jako je Cherson.

Komentář k ruskému ústupu z Chersonu

„Kreml na počátku zimy hraje o čas. Potřebuje vycvičit nové vojáky, doplnit výzbroj a doufá, že jednota Západu se postupně rozdrolí,“ píše v komentáři pro Seznam Zprávy publicista Teodor Marjanovič.

Podporu ruskému ústupu z Chersonu dosud vyjádřil například čečenský vůdce Ramzan Kadyrov či zakladatel Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, kteří jinak počínání ministerstva obrany a vedení vojenské operace na Ukrajině hlasitě kritizují.

„Myslím, že Surovikin se zachoval jako skutečný vojenský generál, který se nebojí kritiky. Je zodpovědný za lidi,“ uvedl Kadyrov na Telegramu. „Po zvážení všech pro a proti učinil generál Surovikin těžkou, ale správnou volbu mezi nesmyslnými oběťmi kvůli hlasitým prohlášením a záchranou neocenitelných životů vojáků,“ dodal.

„Surovikinovo rozhodnutí nebylo snadné, ale jednal jako člověk, který se nebojí odpovědnosti,“ uvedl Prigožin v komentáři pro státní agenturu RIA Novosti. „Udělal to organizovaně, beze strachu, vzal na sebe veškeré rozhodování. Chci zdůraznit, že operace stažení vojsk je vždy nesmírně obtížná, otočit se zády k nepříteli a zároveň opustit pozice,“ dodal.

Ne všichni v Rusku ovšem sdílejí jejich nadšení. Mnozí ruští prováleční propagandisté rozhodnutí opustit Cherson komentují mnohem ostřejšími slovy a ruskému ministerstvu obrany společně s vedením operace vyčítají, že mají na krku velkou porážku.

Co čekat od ruského ústupu z Chersonu?

Ruské síly dostaly rozkaz opustit město Cherson na pravém břehu Dněpru. Ale to neznamená, že s tím budou spěchat.

V tomto díle Zpráv z bojiště se výjimečně zaměříme na jednu jedinou část fronty a událost: ohlášený ruský ústupu od Chersonu.

„Hořká pilulka“

Nekompromisní ruský komentátor Sergej Markov označil chystané stažení vojsk za „největší geopolitickou porážku Ruska od pádu Sovětského svazu“. „Politické důsledky této obří porážky budou nedozírné,“ uvedl Markov na Telegramu. „Hlavním důvodem této porážky je odmítnutí opravdové války a katastrofální zpoždění při přijetí nezbytných rozhodnutí,“ dodal.

Rozhodnutí opustit Cherson ostře kritizují také vlivné telegramové kanály, které mají více než milion odběratelů.

„Jakkoli je to smutné a frustrující, ústup z Chersonu na levý břeh Dněpru se bohužel stal skutečností,“ informoval čtenáře telegramový kanál Rybar.

„Nevíme, jak to budou prezentovat federální kanály. Budou hořkou pilulku přikrašlovat konejšivými slovy o tom, jak ‚historie vše srovná do latě‘, o Velké vlastenecké válce; frází o tom, že ‚když končí armáda, končí i nepřítel‘ a dalšími mantrami? V očích obyvatelstva je to porážka. Ano, lokální. Je to snad o něco snazší? Je to ztráta území, které Ruská federace uznávala za své,“ vzkazuje odběratelům Rybar.

K němu se přidal i telegramový kanál Šedá zóna, který je údajně napojený na Vagnerovu skupinu. „Nejméně další dva dny budeme muset číst, poslouchat a sledovat, jak se bude ospravedlňovat a uhlazovat zrada v okolí Chersonu a prohlašovat, že se nedá nic dělat,“ napsal.

„Budou tvrdit, že nepřítel, navzdory ztrátám, které nese a které se počítají na tisíce, byl stejně připraven dobýt Cherson. Možná ještě něco řeknou, že je to díky jejich pomoci ze Západu,“ dodal.

Fotky z ukrajinského postupu směrem k Chersonu

Ukrajinské vojsko se pomalu přibližuje k Chersonu, za posledních 24 hodin postoupilo ve dvou směrech o sedm kilometrů a osvobodilo dvanáct sídel.

Moment vystřízlivění

Na některé ruské komentátory, kteří mají blízko ke Kremlu, dokonce zprávy o stažení vojsk z Chersonu zapůsobily natolik, že začali zpochybňovat celkový význam „speciální vojenské operace“.

„Ukousli jsme si obrovské sousto, nemohli jsme ho spolknout a teď ho vracíme zpátky. Vyhrkli jsme Izyum, Balakleya, Liman. Jaký byl ten velký plán?“ napsala na twitteru válečná zpravodajka a Putinova podporovatelka Anastasia Kashevarova.

„A vůbec, co pro nás všechny znamená ‚Vítězství‘? Co bychom měli dělat? Jakých výsledků musíme dosáhnout? Kam bychom měli dojít, aby bylo jasné – tohle je ono, tohle je Vítězství?“ pokračovala. „To nikdo neví. Myslím, že o tom nevědí ani v Kremlu, ani na ministerstvu obrany,“ dodala.

Podobným vystřízlivěním prošel i válečný analytik listu Komsomolskaya Pravda Sergej Mardan, který podle Sky News uvedl, že „speciální vojenská operace dnes končí“. „A začíná dlouhá válka. Věřte mi, bude dlouhá,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované