Hlavní obsah

Řešením situace v Izraeli je dvoustátí, shodli se diplomati v Barceloně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell.

Reklama

Na jednání arabských států s Evropskou unií se představitelé shodli, že v rámci izraelsko-palestinského konfliktu by mělo dojít ke dvoustátnímu řešení.

Článek

Pro dvoustátní řešení situace na Blízkém východě se dle Vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borrella vyslovila většina států, které se zúčastnily pondělního jednání v Barceloně. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Podle Borrella je nutné, aby si Palestinci co nejdříve zvolili své představitele a získali tak potřebnou legitimitu ke správě země, v níž současně vládne Hamás.

„Věřím, že je to jediné proveditelné řešení, musí být ale podpořeno mezinárodním společenstvím. Jinak uvidíme pouze vakuum, které bude úrodnou půdou pro nejrůznější násilnické organizace,“ řekl Borrell.

Jeho tvrzení podpořil i jordánský ministr zahraničí Ayman Safadi. Podle něj by jakékoliv jednání o poválečné správě Gazy mělo počítat s Gazou a Západním břehem jako jedním celkem.

Jednání se účastnilo celkem 43 zemí z Evropy, Severní Afriky a Středního východu. Představitelé Izraele se do Barcelony nedostavili.

Podle německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové je nepřítomnost Izraele problém, protože poté není možné vést rozumný dialog o možných řešeních. „Ta propast se neustále prohlubuje a musíme si spolu sednout, mluvit a vzájemně se vyslechnout,“ řekla.

Reklama

Doporučované