Hlavní obsah

Elon Musk je v Izraeli. Setkal se s Netanjahuem a navštívil „krvavý kibuc“

Miliardář Elon Musk je na návštěvě Izraele. S premiérem Benjaminem Netanjahuem navštívil kibuc Kfar Aza.Video: AP

 

Reklama

Miliardář Elon Musk přiletěl do Izraele v době, kdy proti němu na jeho sociální síti X roste kritika za benevolenci vůči antisemitským názorům. Během návštěvy se setká s politiky a blízkými zajatých rukojmích.

Článek

Majitel automobilky Tesla, vesmírné společnosti SpaceX a sociální sítě X miliardář Elon Musk v pondělí navštívil Izrael poté, co v posledních dnech čelil výrazné kritice ze strany proizraelské komunity. Vinila ho z toho, že se na X šířil ve velké míře antisemitismus a on s tím nedokázal nic dělat. Sám byl za své výroky z antisemitismu obviněn.

Musk se ihned po příjezdu setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Navštívil s ním kibuc Kfar Aza, který se stal 7. října jedním z terčů brutálního útoku radikálů z hnutí Hamás. Miliardář a premiér se procházeli po kibucu v neprůstřelných vestách a s početnou ochrankou. Musk během toho pořizoval fotografie a videa na svůj osobní mobil.

Během své návštěvy by se měl setkat také s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem a bývalým ministrem obrany Benny Gantzem, jenž je nyní součástí izraelského válečného kabinetu, a s blízkými rukojmích, kteří padli do zajetí Hamásu.

Podle prohlášení izraelského ministra pro komunikaci Šloma Karhiho z pondělního rána Izrael dosáhl dohody s miliardářem ohledně využití jeho satelitní soustavy Starlink. Strany se dohodly na tom, že ministerstvo pro komunikaci bude mít výlučné právo používat satelitní soustavu jak nad územím Izraele, tak nad Pásmem Gazy.

Minulý měsíc totiž Musk navrhl, že by mohl Starlink poskytnout k využití v Gaze nějaké uznávané mezinárodní humanitární organizaci, aby tím podpořil komunikační spojení oblasti se světem. V tu dobu to ministr Karhi kritizoval s tím, že „Starlink použije Hamás pro své teroristické aktivity“.

Reklama

Doporučované