Hlavní obsah

Režisér Roman Polański čelí dalšímu obvinění, tentokrát za pomluvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Režisér Roman Polański.

Reklama

V úterý odpoledne začal ve Francii soud s režisérem Romanem Polańskim kvůli obvinění z pomluvy herečky Charlotty Lewisové. Lewisová je jednou z mnoha žen, které obvinily Polańského ze sexuálního obtěžování a zneužívání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzsko-polský režisér Roman Polański měl v úterý odpoledne ve Francii stanout před soudem kvůli obvinění z pomluvy britské herečky, která ho v 80. letech obvinila ze sexuálního zneužívání, informuje britský The Guardian. Jeho právníci uvedli, že nepřijde, očekává se ale, že se dostaví žalobkyně, 56letá Charlotte Lewisová, která v roce 1986 hrála v jeho filmu Piráti.

Lewisová v roce 2010 obvinila Polańského, že ji v roce 1983, kdy byla ve svých 16 letech v Paříži na castingu, „nejhorším možným způsobem“ sexuálně napadl. Režisér v roce 2019 v rozhovoru pro časopis Paris Match označil obvinění za „ohavnou lež“. Podle Paris Match vytáhl kopii článku z roku 1999 v News of the World a citoval Lewisovou: „Byla jsem jím fascinována a chtěla jsem být jeho milenkou.“

Lewisová, která uvedla, že citáty, které jí byly připsány, nejsou přesné, podala stížnost na pomluvu, což vedlo k tomu, že Polański byl podle francouzského práva automaticky obviněn.

„Diskreditace a očerňování jsou nedílnou součástí ,Polańského systému‘ a Charlotte Lewisová na to velmi odvážně upozorňuje,“ řekl agentuře AFP její právník Benjamin Chouai. Polańského právnička Delphine Meilletová však uvedla, že v článku v Paris Match nedošlo k žádné pomluvě. „Polański má právo se veřejně hájit, stejně jako žena, která ho obviňuje,“ řekla.

Devadesátiletý režisér je ve Spojených státech hledán kvůli znásilnění třináctileté dívky v roce 1977. Čelí i dalším obviněním z údajného sexuálního obtěžování, starým až několik desetiletí. Patří k nim například to od kalifornské umělkyně Marianne Barnardové, která tvrdí, že ji v roce 1975 sexuálně napadl poté, co ji ve věku deseti let požádal, aby pózovala nahá. Polański všechna tvrzení odmítá.

Soudní proces o pomluvě přichází v době, kdy se francouzský filmový průmysl vzpamatovává z nařčení, že příliš dlouho poskytoval krytí sexuálnímu zneužívání. Na letošním udílení cen César odsoudila herečka Judith Godrècheová „beztrestnost“ ve filmovém průmyslu poté, co obvinila dva režiséry, že ji jako teenagerku znásilnili a sexuálně napadli.

Roman Polański

Roman Polański, narozený 18. 8. 1933, je francouzsko-polský režisér, scenárista, filmový i divadelní herec a producent.

Je držitelem mnoha ocenění, mezi něž patří například Oscar za nejlepšího režiséra u snímku Pianista (2002) nebo Zlaté glóby za nejlepšího režiséra a nejlepší film u snímku Čínská čtvrť (1974) a za nejlepší cizojazyčný film Tess (1979).

Mezi Polańského nejslavnější filmy patří Rosemary má děťátko (1968), 48 hodin v Paříži (1988), Hořký měsíc (1992), Bůh masakru (2011) či Pianista (2002).

Reklama

Doporučované