Hlavní obsah

Lipavský po odvetě USA: Riziko eskalace je vysoké

USA zahájily údery v odvetě za útok dronem, který v neděli zabil tři americké vojáky na severovýchodě Jordánska (ilustrační snímek).

Reklama

Americké síly v noci na sobotu zasáhly přes 85 cílů při úderech proti proíránským ozbrojeným skupinám.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od zvláštní zpravodajky v Bruselu/

Riziko eskalace na Blízkém východě je vysoké, musíme dělat kroky, které jej budou snižovat, a k tomu patří i odvetné americké zásahy teroristických cílů v Iráku a Sýrii, řekl v sobotu v Bruselu ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Terčem sobotní odvety ze strany USA byla mimo jiné velitelská či zpravodajská stanoviště či muniční sklady, uvádí prohlášení amerických úřadů zveřejněné na síti X. Bombardování podle Washingtonu zasáhlo skupiny zodpovědné za útoky na americké a spojenecké jednotky v regionu. Při nich minulý týden zahynuli tři američtí vojáci.

„Situace v regionu Blízkého východu je velmi napjatá, není to jen válka v Gaze, ale také povstalci v Jemenu, kteří narušili námořní trasy, a jsou to opakující se různé druhy dronových raketových útoků, které se tam odehrávají,“ uvedl v odpoledních hodinách český šéf diplomacie. V Bruselu jedná se svými protějšky ze sedmadvacítky, podle původního plánu o vztazích EU s Afrikou a s Tureckem, na „menu“ je ale samozřejmě i Ukrajina a válka Izraele s Hamásem.

„Riziko (eskalace násilí v regionu - pozn. autorky) je vysoké a je potřeba dělat kroky, které jej mohou snížit. Věřím, že takové odvetné útoky nepovedou k eskalaci, ale naopak mohou vést k tomu, že do budoucna budou takové teroristické útoky v menší míře,“ dodal.

Větší operace?

Spojené státy zahájily údery v odvetě za útok dronem, který v neděli zabil tři americké vojáky na základně na severovýchodě Jordánska. S odvoláním na nejmenované americké činitele to uvádí světová média. Agentura AP píše o náletech na desítky cílů, syrská státní média hlásí mrtvé a zraněné po „americké agresi“.

Americká média uvádí, že nálety by mohly být první vlnou delší vojenské operace namířené proti ozbrojeným skupinám podporovaným Íránem, kterým Washington připisuje aktuální útoky na americké jednotky v regionu. Podle informací AP Američané zaútočili letadly i drony na velitelská stanoviště, muniční sklady i další infrastrukturu.

Americké jednotky v regionu se od loňského října staly více než 160krát terčem dronů nebo raket, nedělní incident byl však první, při němž někdo z Američanů přišel o život.

Reklama

Doporučované