Hlavní obsah

Rozdíl mezi zdravotní péčí pro muže a ženy stojí svět ročně bilion dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Genderový rozdíl ve zdraví a zdravotní péči způsobuje průměrnou ztrátu 75 milionů let života ročně (ilustrační snímek).

Reklama

Světové ekonomické fórum (WEF), které zasedá ve švýcarském Davosu, upozornilo na výrazný rozdíl v oblasti zdravotní péče poskytované mužům a ženám.

Článek

Ženy se podle zprávy WEF potýkají s potížemi se zdravím o čtvrtinu života déle než muži.

Zpráva dále upozornila na nerovnoměrné rozložení výzkumu, diagnostiky a léčby nemocí mezi muži a ženami. Genderový rozdíl ve zdraví a zdravotní péči způsobuje průměrnou ztrátu 75 milionů let života ročně.

Pokrytí genderového rozdílu ve zdravotní péči stojí ročně jeden bilion dolarů. V případě, že by se podařilo rozdíl smazat, došlo by do roku 2040 k ročnímu zvýšení světové ekonomiky o 1,7 procenta. Větší důraz na léčbu specifických ženských zdravotních potíží, jako například menopauza, by do roku 2040 přispěl 130 miliardami dolarů.

Zpráva WEF zdůraznila, že investice do zlepšení ženského zdraví jsou klíčové. Podlé fóra by každý investovaný dolar vynesl tři dolary v souvislosti s ekonomickým růstem.

Zpráva dále poukázala na některé konkrétní rozdíly ve zdravotní péči mezi ženami a muži. Zmiňuje se například o inhalátorech pro potíže s astmatem. Ty jsou méně účinné u žen než u mužů, napsal web Yahoo News.

Fórum vyzvalo země, aby daly prioritu smazání rozdílů mezi zdravotní péčí pro ženy a muže. Podotklo, že to zlepší všeobecnou kvalitu života, ale také přispěje k již zmíněnému ekonomickému růstu.

WEF v souvislosti s vydáním zprávy oznámilo založení Globální aliance pro ženské zdraví. Její vznik a fungování podpoří částkou 55 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované