Hlavní obsah

Washington Post píše o napětí mezi Prahou a Bratislavou: Může za to válka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Český premiér Petr Fiala a slovenský premiér Robert Fico.

Reklama

Respektovaný americký deník publikoval článek rozebírající ochlazení vztahů mezi Českem a Slovenskem. Jako důvod vidí válku na Ukrajině, která štěpí „proukrajinský kabinet Petra Fialy a vládu proruského Roberta Fica“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vztahy mezi Českem a Slovenskem v posledních týdnech ochladly. Zprávy o napětí mezi státy se postupně dostaly nejen za hranice Česka a Slovenska, ale i mimo Evropu. Nyní si rozkolu zemí, které dřív tvořily jednu republiku, povšiml deník The Washington Post.

Příčinu zhoršení vztahů vidí sloupkař listu Ishaan Tharoor v jediné věci a tou je válka na Ukrajině. Zatímco český kabinet v čele s Petrem Fialou (ODS) stojí pevně na straně Kyjeva, a dokonce nedávno inicioval plán na nákup další munice, slovenský premiér Robert Fico vystupuje spíše s proruskými názory a opakovaně volá po ukončení evropských dodávek zbraní na Ukrajinu.

Tharoor v článku rekonstruuje, co se v posledních týdnech odehrálo. Za vyvrcholení napětí považuje nedávný krok české vlády, která v reakci na setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem oznámila, že se plánovaná jednání kabinetů obou států v následujících měsících neuskuteční. V reakci na to osočil Robert Fico svůj český protějšek, že ohrožuje vzájemné vztahy dvou spřátelených zemí, a dodal, že má „zájem podporovat válku na Ukrajině“.

Deník dále upozorňuje i na to, že Česko se Slovenskem sdílí společnou historii a jejich vztahy byly i po rozpadu Československa vždy velice přátelské a v diplomatické rovině nadstandardní. Panovaly sice neshody, ale nikdy předtím nedošlo k otevřené rétorické konfrontaci jako teď. „I v tom historicky nejhorším momentě byl vztah (Česka a Slovenska) spíše lhostejný, ale nikdy ne otevřenou rétorickou konfrontací,“ vysvětlil pro The Washington Post slovenský zahraničněpolitický analytik a publicista Dalibor Roháč.

To, že se český kabinet aktuálně neshodne s tím slovenským, ale neznamená, že část Čechů a Slováků nesdílí podobné názory. Fiala nedávno do Česka pozval lídra slovenské opozice Michala Šimečku, s nímž diskutoval problematiku války na Ukrajině a shodli se na podobných postojích. „Víme, kdo je agresor a kdo je oběť, a také víme, komu musíme pomoct,“ řekl Fiala s odkazem na ruskou agresi na Ukrajině.

Autor článku se nevyhnul ani českému opozičnímu lídrovi Andreji Babišovi (ANO). Babiše označil za lídra podobného Ficovi kvůli údajným euroskeptickým postojům a větší náklonnosti k Rusku. „Když Fiala káral Fica, káral i Andreje Babiše a četné prokremelské hlasy v zemi,“ řekl Roháč.

„Rozdíl mezi Fialou a Ficem je ten, že ten první vidí válku na Ukrajině jako existenční. Ten druhý ji vidí jako ryze vnější věc, kterou může využít pro své domácí politické cíle – stejně jako Babiš,“ dodal analytik.

Anketa

Co si myslíte o napětí v česko-slovenských vztazích?
Mrzí mě, ale obě země dělají naprosto jinou politiku, nebylo vyhnutí.
85,1 %
Mrzí mě, je to chyba.
8,7 %
Vůbec mě to nezajímá.
2,2 %
Jen víc a houšť.
4 %
Celkem hlasovalo 946 čtenářů.

Reklama

Doporučované