Hlavní obsah

Rumunsko oznámilo NATO, že našlo na svém území zbytky ruského dronu

Bez komentáře: Záběry údajného výbuchu ruského dronu nad rumunským územím. Video: twitter/GeoConfirmed.Video: twitter/GeoConfirmed

 

Reklama

Rumunsko zprvu zkraje týdne nález odmítalo, ale ve středu ho ministr obrany Angel Tîlvăr připustil v rozhovoru pro rumunskou stanici Antena 3 CNN.

Článek

Rumunský prezident Klaus Iohannis informoval generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, že se na území Rumunska v sobotu našly kusy dronu podobného těm, které používaná ruská armáda.

Úlomky zřejmě ruského bezpilotního letounu dopadly na rumunské území už po ruském útoku na ukrajinské cíle na Dunaji ze začátku tohoto týdne. Rumunsko zprvu nález odmítalo, ale ve středu ho ministr obrany Angel Tîlvăr připustil v rozhovoru pro rumunskou stanici Antena 3 CNN.

Trosky se objevily už v úterý v blízkosti vesnice Plauru ležící naproti přes Dunaj od ukrajinského přístavu Izmail, na který v noci z 3. na 4. září zaútočilo Rusko. Ve středu kvůli tomu na místě byli experti rumunského rezortu obrany včetně ministra.

„Pokryli jsme opravdu velkou oblast, včetně té, o které se veřejně diskutovalo, a můžu potvrdit, že v této oblasti byly nalezeny kousky, které by mohly být součástí dronu,“ prohlásil Tîlvăr ve středu podle rumunské stanice. Zároveň slíbil posílení ostrahy hranic, ale zdůraznil, že veřejnost nebyla v ohrožení.

Rumunský prezident Iohannis v sobotu uvedl, že ho generální tajemník NATO znovu ujistil, že Aliance je zcela solidární s Rumunskem, které je členem tohoto bloku.

Reklama

Doporučované